013 – Tilburg

Het grootste en toonaangevendste poppodium van Nederland onderging een korte, ingrijpende verbouwing. Hét podium voor pop- en dansmuziek voldoet in de nieuwe opzet nog beter aan de wensen van de moderne concertbezoeker, zonder dat de karakteristieke 013-sfeer verdwenen is.

In 1998 opende 013 voor het eerst de deuren in het centrum van Tilburg. De muziekscene in Tilburg was groeiende en Noorderligt, de oude bioscoop die al jaren als concertzaal fungeerde, werd duidelijk te klein. Nieuwe huisvesting was nodig. Dat werd 013. Een compleet nieuw gebouw voor pop- en dansmuziek dat de elementen die Noorderligt tot Noorderligt maakten omarmde. Zoals de oplopende bioscoopvloer, want juist die welving zorgt voor een geweldig overzicht en een onvergetelijke concertbeleving.

Slopen en verplaatsen

Na bijna twintig jaar succesvolle exploitatie was 013 in 2015 hard toe aan een verbouwing. Want ook in de toekomst wilde het podium de toppositie behouden en de concertbezoeker de beste beleving blijven bieden. De gemeente Tilburg zag deze noodzaak gelukkig ook in en besloot het project financieel te ondersteunen. Bij de mede door bureau FRANKEN georganiseerde Europese aanbesteding bleek Van de Ven, Bouw en Ontwikkeling, uit Tilburg de beste papieren te hebben voor deze opdracht. Namens de gemeente Tilburg nam bureau FRANKEN ook de project- en directievoering op zich. Tijdens de intensieve, complexe verbouwing werd 30% van het gebouw verbouwd en naar achteren verplaatst.

In de zomer van 2015 sloot 013 voor 5 maanden de deuren om alle werkzaamheden uit te voeren. Midden in de bouwvak werd de grote zaal naar het westen toe uitgebreid, waarbij het hoofdpodium van de grote zaal (Main) naar achteren verschoof en de zaalcapaciteit steeg van 2000 naar 3000 bezoekers. Ook de kleine zaal, omgedoopt tot Jupiler Zaal, breidde uit van 325 naar 700 bezoekers. Daarnaast werden nieuwe (ondergrondse) geluidsinstallaties aangelegd en werd het aantal ingangen van de grote zaal uitgebreid tot 8. Een groter pand heeft een grotere jas nodig en dus werd ook de rubberen gevelbekleding van het pand evenredig aan de verbouwing uitgebreid. In eerste instantie ging dit met lichte kleur- en elasticiteitsverschillen in het nieuwe aangebrachte geveldeel niet van een leien dakje. Dit manco is inmiddels hersteld: zowel kleur als elasticiteit zijn helemaal op het gewenste niveau.

Intensief project stelt 013-reputatie veilig

13 november 2015 gingen de deuren van 013 open voor het heropeningsfeest “RE:OPENS“, terwijl men achter de schermen nog hard bezig was met de puntjes op de i te zetten. Uiteindelijk zijn alle herstelpunten tijdens de volledige exploitatie van het Tilburgse poppodium uitgevoerd. Een intensief en complex project, maar tegelijkertijd ook boeiende operatie die de reputatie van 013 weer voor lange tijd veiligstelt.

Rol bureau FRANKEN

  • Projectmanagement
  • Organisatie Europese aanbesteding
  • Directievoering
  • Onderzoek financiële haalbaarheid

Facts

  • Verbouwing betreft 30% van het gebouw;
  • Capaciteiten popzalen zijn uitgebreid naar respectievelijk 3000 en 700 bezoekers.

Tijdlijn

  • Zomer 2015 – Start werkzaamheden
  • Voorjaar 2019 – Herstel van de “rubberen” gevelbekleding

Externe samenwerkingen

  • Gemeente Tilburg – Opdrachtgever

fotografie:
bureau FRANKEN, 013 en Peter Munki

013 in het nieuws