Effenaar

Poppodium de Effenaar in Eindhoven was toe aan een renovatie en vernieuwing. Het gebouw voldeed op een aantal punten niet meer aan de eisen van deze tijd. De verbouwing stond gepland voor medio 2022 maar de bouwplanning is vanwege de coronasituatie naar voren geschoven. Het poppodium ambieert zijn positie als culturele hotspot en het poppodium van de toekomst verder te ontwikkelen, voortbouwend op de rijke historie van de Effenaar. bureau FRANKEN bood een helpende hand door zorg te dragen voor de bouwkostencalculatie, het projectmanagement, directievoering en kostenbewaking. 

De belangrijkste wijziging in het gebouw is dat er een balkon is gemaakt in de grote zaal. Reden hiervoor was het verbeteren van de routing voor het publiek en het vergroten van het comfort, doordat er meer plaatsen ontstaan die een goede zichtlijn op het podium hebben. Daarnaast is er op de eerste verdieping meer toiletcapaciteit gecreëerd en zijn er ontsluitingen gemaakt naar de kleine zaal en het restaurant. In goed overleg met de gemeente en dankzij een mooie samenwerking met brouwerij Bavaria is de financiering rond en kan de verbouwing worden gerealiseerd. 

Zeer strakke planning 

Paul Heuts van bureau FRANKEN was samen met Michel van Delft verantwoordelijk voor het projectmanagement voor dit project. Hij geeft aan dat de grote zaal en het restaurant van de Effenaar slechts twee maanden gesloten waren, omdat er een zeer strakke planning werd gehanteerd. De verschillende bouwpartners waren goed op elkaar ingespeeld en hebben alles binnen de afgesproken tijd gerealiseerd. Er is doorgewerkt in de bouwvak en zelfs hier en daar in het weekend. 

De capaciteit van de grote zaal blijft gelijk: 1300 personen. Dat lijkt gek als er een balkon bij wordt gebouwd, maar de hoofdreden voor deze verbouwing was vooral meer comfort bieden voor het publiek. Door meer zichtlijnen naar het podium te creëren hoopt de Effenaar meer tevreden klanten te creëren.  

Uitdaging op constructief gebied 

Vooraf heeft bureau FRANKEN een bouwkostencalculatie gemaakt, maar daarvoor moet wel duidelijk zijn wat er precies gaat gebeuren en hoe dat gerealiseerd wordt. Vooral op constructief gebied was dit een grote uitdaging, zo vertelt Paul Heuts. Een balkon erin zetten klinkt heel makkelijk. Maar omdat dit balkon geplaatst werd zonder een kolommenstructuur eronder, heeft dat behoorlijk wat constructieve complexiteit opgeleverd. Hier is constructeur Van der Laar erg druk mee geweest, waarbij zelfs de hulp van een professor van de Technische Universiteit Eindhoven werd ingeschakeld. 

Medio 2022 wordt gestart met de tweede fase van de verbouwing, dan wordt er een nieuwe ingang aan de Oostzijde van het pand gemaakt om het poppodium beter te verbinden met de stad en het station. 

Rol bureau FRANKEN 

Facts 

  • Er is een balkon toegevoegd aan de grote zaal, de sanitaire voorzieningen zijn vergroot, de interne ontsluiting naar het restaurant is gerealiseerd en er is een modern locker-systeem toegevoegd aan de inrichting. 
  • bureau FRANKEN heeft samen met de bouwteampartners een zeer strakke planning aangehouden voor deze verbouwing. 
  • Het hoofddoel van de verbouwing was om de logistiek, routing en het comfort voor het publiek te verbeteren. 

Tijdlijn 

  • 2021 februari – start trajectontwerp / fasering / haalbaarheid 
  • 2021 maart – selectie bouwteampartners, projectplan vaststellen 
  • 2021 april – start bouwteamoverleggen 
  • 2021 juli – Vergunning ontvangen, start werkzaamheden 
  • 2021 september – Oplevering, eerste publieksactiviteit 

Leave a Reply