Verhalen

Interview met Frens Frijns over de verbouwing van 013

Hij werd op zijn zeventiende van school geschopt. Was lang werkeloos. Een baan bij de Eindhovense Effenaar veranderde zijn leven. Frens Frijns werd dance-programmeur en was korte tijd projectleider bij Amsterdam Dance Event. Ging festivals organiseren met Shine en STRP en was zelfs nog even cultuur makelaar bij de gemeente Eindhoven. Totdat de toenmalige directeur van 013 in 2011 kwam te overlijden.

Functie

“Ik was nog niet helemaal klaar met STRP, maar toen ik hoorde dat de functie van directeur bij 013 vrijkwam, heb ik toch gesolliciteerd. Ik werd aangenomen. Het is een super vette baan. Ik was gisteren nog bij een show van Prophets Of Rage, een band met leden van Rage Against The Machine, Cypress Hill en Run DMC. Daar geniet ik na zes jaar nog steeds met volle teugen van.”

“Wat mijn baan inhoudt? Ik ben ambassadeur van 013. Ik heb een enorm netwerk en spreek met heel veel verschillende mensen in diverse functies. Houd het team aan het werk, let op de centen en bepaal de koers van het bedrijf. Omdat ik al heel wat jaren in de cultuur- en muziekscene zit weet ik precies hoe het spelletje gespeeld wordt. Daar horen ook heel veel niet leuke dingen bij, maar die ervaar ik niet per se als vervelend.”

60 nieuwe zalen

“We wilden verbouwen. Nee, we moesten verbouwen. Tivoli in Utrecht kreeg een zaal voor 2000 mensen naar de modernste maatstaven. Dat was levensgevaarlijk voor ons. We moesten groter en vernieuwen, want alles was oud. Toen wij 19 jaar geleden onze deuren openden was 013 het eerste gebouw dat speciaal voor popmuziek gebouwd werd. Uiteraard met de kennis van toen. Ondertussen zijn er in Nederland 60 nieuwe zalen gebouwd. Allemaal hebben ze kunnen leren van elkaar. Wij hadden gewoon last van een remmende voorsprong.”

Capaciteitsprobleem

“Daarnaast hadden we een groot capaciteitsprobleem. Opkomende hippe bands die meestal in zalen van plusminus 600 mensen spelen konden we niet kwijt. Dat betekende dat als deze bands doorstroomden naar een grotere zaal, ze moeilijker voor ons te krijgen werden. Dan heb je dus al snel een imagoprobleem, wat ook weer niet goed is voor je aanwas. We hebben nu alles zo ingericht dat we zowel kleine bands als hippe bands als grote bands kunnen bedienen. De grote zaal heeft nu een capaciteit van maximaal 3000 mensen. Dat is dan weer goed voor de aansluiting met de hele grote zalen als Afas Live.”

De verbouwing van 013

“Ik heb veel gelobbyd bij de gemeente. Mijn plan daar neergelegd en uitgelegd wat onze visie op de verbouwing was. Normaal doe je daar zeven jaar over. Ons lukte het binnen een half jaar. 013 is een belangrijk icoon voor Tilburg en er was haast bij geboden, want TivoliVreedenburg werd al gebouwd. Omdat we ons goed hadden voorbereid werd ons programma van wensen bijna direct overgenomen als programma van eisen. Achteraf is dat misschien wel iets te snel gegaan, maar we hebben vrijwel alles gekregen waar we van droomden.”

Karel Franken

bureau FRANKEN verscheen iets later in het project. Karel (Franken, directeur) werd projectleider. Toen kon het finetunen beginnen. “We hebben veel gepraat over architectuur en technisch zaken. Karel vertaalde dat naar een werkbaar plan. Hij deed dat op een charmante manier. Googelde met van alles en nog wat, zodat het creatieve en het technisch samenkwamen. Het is bijna tai chi zoals hij dat doet. Meegeven en zo toch sturen. Soms kan dat wel irritant zijn, maar op die manier bracht en hield hij wel de gemeente, 013 zelf, de architect en de aannemer bij elkaar. Hij gaf ons het gevoel dat we het samen gingen doen.”

“Dat betekende niet dat het er altijd vriendelijk aan toe ging. Soms ging het er goed op. Partijen die het niet met elkaar eens waren, maar wel door één deur moesten blijven gaan. Karel heeft daar zijn eigen methode voor. Hij laveert en houdt mensen rustig. Omdat ik mijn eigen adviseur had, kwam ik altijd goed voorbereid naar de meetings. Speelde het spel op mijn eigen manier en zette de druk er af en toe goed op door heel fel te worden. Ik had het gevoel dat Karel dat wel kon waarderen.”

Eind goed, (bijna) al goed

“Mede door de aanwezigheid van Karel is het programma van wensen het programma van eisen geworden en overeind gebleven. Ook tijdens bezuinigingsronden. Het gebouw is fantastisch geworden. Iets goeds creëren wat er over 30 jaar nog staat is gewoon super kicken! Door Karels laverende vermogen en zijn politieke talenten heeft hij een wezenlijke bijdrage geleverd waarmee mijn agenda voor 013 overeind is gebleven. Wij hadden heel anders uit deze verbouwing kunnen rollen. Hij heeft dat proces bewaakt vanuit zijn rol. Daar ben ik heel erg blij om. Maar ja, we zijn nu twee jaar open en we hebben nog steeds gedoe. Het hele verbouwproject is dan ook een litteken. Als je daarop drukt doet het pijn, waardoor betrokken partners de neiging hebben afstand te nemen. Het duurt nu al lang en soms begint Karel ook wat te vertragen. Daar erger ik me soms wel aan. Toch heb ik een enorme bewondering voor de rol die hij in het hele gebeuren heeft gespeeld. Het is hem tenslotte gelukt om alle partijen binnen boord te houden.

Foto: Marijke Plasier
Tekst: Riumssen Content Marketing

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.