Expertise

Heb ik een architect nodig bij een renovatie of restauratie?

Heb ik een architect nodig bij een renovatie of restauratie?

Als architect binnen bureau FRANKEN is Remco Mulder gespecialiseerd in het begeleiden van renovaties en restauraties. Volgens hem is het antwoord op de bovenstaande vraag dan ook een volmondig ‘ja’. Waarom hij dat vindt, vertelt hij in dit artikel.

Het geweten van het project

Als het gaat om een renovatie of restauratie, komen er veel zaken bij elkaar. Denk aan het respecteren van het originele ontwerp en het goed inschatten van de kosten. Het is complexer dan een project dat start vanaf nul. Vooraf zal er eerst een haalbaarheidsstudie gedaan moeten worden, om te bepalen of het project kans van slagen heeft. Remco: “Het is nodig dat iemand als geweten van het project fungeert. Dat kan heel goed de architect zijn. Deze rol neem ik dan ook regelmatig op me. Alle belanghebbenden bekijken het project vanuit hun eigen standpunt. Ik zorg namens bureau FRANKEN dat de belangen van alle partijen gecombineerd worden.”

360-gradenfoto’s in een app

Wanneer het gaat om herbestemming, breng je nieuwe functies aan in een monumentaal gebouw. Daarbij is het belangrijk dat de oude staat nog wel ergens te vinden is. Op dit gebied heeft Remco veel ervaring opgedaan in de loop der jaren: “Om deze reden maken we vooraf 360-gradenfoto’s, zodat we precies weten hoe elk onderdeel was en op welke plek. Alle betrokken partijen hebben hier baat bij, vooral ook omdat ze online rond kunnen kijken in verschillende ruimtes. We hebben ook een app ontwikkeld om deze foto’s inzichtelijk te maken voor alle partijen.”

Architect die verder denkt

Een goed voorbeeldproject op dit gebied is het Paleis in Tilburg, waarvoor bureau FRANKEN als architect fungeerde, maar ook een haalbaarheidsonderzoek uitvoerde, kostendeskundige en restauratiedeskundige was, naast het managen en coördineren van het project. Verder begeleidt bureau FRANKEN de verduurzaming en vergroening van het Waterschapsgebouw in Roermond, vertelt Remco: “Dit is een bestaand gebouw dat een verduurzamingsslag kan gebruiken om de energieprestatie te optimaliseren. Dat gaat om veel meer dan alleen een ontwerp van een architect. Daarom is het handig dat je een architect erbij betrekt die verder denkt.”

Wilt u eens met Remco Mulder brainstormen over de mogelijkheden voor uw renovatie of restauratie? Neem dan contact op.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.