Paleis Tilburg

In het centrum van Tilburg staat sinds jaar en dag een heus koninklijk paleis. Koning Willem II startte in 1847 de bouw voor regelmatig verblijf in het door hem zo geliefde Tilburg. Een mooi idee dat echter nooit werkelijkheid werd: Willem II stierf drie weken voordat het paleis werd voltooid in 1849. Door de jaren heen heeft het paleis verschillende functies gehad, maar de laatste jaren is er een beetje de klad ingekomen. Hoog tijd voor een gedegen onderzoek naar een nieuw toekomstperspectief van dit karakteristieke rijksmonument.

Koning Willem II heeft dan nooit in zijn paleis mogen rondwandelen, een andere historische Nederlander deed dat wel. In 1864 wordt de gemeente Tilburg eigenaar van het paleis en krijgt het pand de functie van Rijks-HBS. Met als bekendste student niemand minder dan Vincent van Gogh. Het paleis wordt tussen 1934 en 1936 nog eens ingrijpend verbouwd waarbij het interieur in de kenmerkende art deco-stijl wordt gebracht.

Toegankelijke en representatieve mogelijkheden

Het bijzondere paleis is een waar begrip in Tilburg. Toch wordt het monument tegenwoordig nauwelijks gebruikt. Het pand heeft nog een tijd als stadhuis gefungeerd en er kunnen huwelijken worden gesloten. Maar ook de trouwzaal wordt nauwelijks meer gebruikt. Het eens zo statige paleis vertoont veel achterstallig onderhoud. Nu het aanpalende stadhuis verbouwd wordt, is het een ideaal moment om te kijken naar de beste mogelijkheden voor de toekomst. Belangrijk doel hierbij is het trekken van meer publiek door een betere toegankelijkheid, maar zonder te tornen aan de monumentale en representatieve ontmoetingsfunctie. Aan bureau FRANKEN de vraag hiervoor een haalbaarheidsonderzoek te starten.

In het haalbaarheidsonderzoek is een aantal zaken belangrijk, zoals het verbeteren van de toegankelijkheid, met name voor mindervaliden. Het pand heeft geen lift en de entreeverdieping is van buitenaf niet gelijkvloers te bereiken. Niet bepaald een handige situatie. Ook wat betreft faciliteiten zoals toiletten en pantry’s kan er flink wat worden verbeterd. Veel moderne faciliteiten zijn er simpelweg niet en installaties en elektra functioneren slecht. Tenslotte verdient het Art Deco-interieur, van vergaderstoel tot vloerbedekking en van wandbekleding tot prullenbak, een tweede leven. De vraag wat hiervan gerestaureerd zou moeten worden, zullen we in het onderzoeksrapport zo goed als mogelijk beantwoorden.

Duurzame ziel van de stad

Hoewel het haalbaarheidsonderzoek momenteel nog onder handen is, zijn met onze inventarisaties de verschillende ambities al een stuk duidelijker geworden; het bijzondere gebouw, in het hart van Tilburg, moet de ziel van de stad worden. Het paleis zou in de toekomst duurzaam gebruikt kunnen worden voor representatieve gelegenheden als Koningsdag, huldigingen, de Sinterklaasviering en Carnaval. Maar ook als vergaderlocatie biedt het pand, eenmaal opgeknapt, volop mogelijkheden. Zeker wanneer er een goede verbinding komt met het naastgelegen, vernieuwde Stadhuis. Met twee enorme zalen is er ruimte genoeg voor lezingen, congressen en andere samenkomsten. Grote ambities die in de nabije toekomst hopelijk werkelijkheid worden.

Rol bureau FRANKEN

  • Projectmanager
  • Restauratiedeskundige
  • Architect
  • Kostendeskundige
  • Projectcoördinator

Facts

  • Het paleis is een rijksmonument, waarbij het Art Deco interieur vrijwel intact is gebleven
  • Het paleis was bestemd als buitenresidentie voor koning Willem II die echter stierf voor voltooiing. Het pand heeft daarom nooit als paleis gefungeerd;
  • Van 1864 tot 1924 werd het gebouw gebruikt als Rijks-HBS, met Vincent van Gogh als meest bekende student.

Tijdlijn

  • Mei 2018 – Start haalbaarheidsonderzoek
  • Najaar 2018 / begin 2019 – Presentatie haalbaarheidsonderzoek
Paleis Tilburg bureau FRANKEN

fotografie:
Van Geenen restauratie, DeDrie architecten en Regionaal Archief Tilburg.

Leave a Reply