Theater de Kattendans – Bergeijk

In Bergeijk krijgt Theater de Kattendans een make-over, waarbij er een nieuw stuk aan het bestaande pand wordt gebouwd. Om dit te realiseren, moet een deel van het huidige gebouw worden gesloopt. De buitenkant van het pand krijgt ook een flinke opknapbeurt. bureau FRANKEN was intensief betrokken bij dit renovatieproject op vele gebieden.

Werkvelden

Het primaire werkveld is Cultuur, maar Duurzaamheid is ook een belangrijk aspect. Niets is immers zo duurzaam als het behouden van een bestaand gebouw.

Diensten

We hebben de volgende diensten geleverd:

 1. Projectmanagement
 2. Kostenmanagement
 3. Contractmanagement
 4. Inkoop
 5. Directievoering
 6. Toezicht
 7. Theateradvies
Inleiding

Het gebouw dateert uit 1993. Het is oorspronkelijk geplaatst als gemeenschapshuis met theaterfunctie; sociaal cultureel centrum de Kattendans. De Kattendans kreeg echter veel meer bezoekers dan waar het gebouw aanvankelijk op gebouwd is. Door het intensieve gebruik was het gebouw behoorlijk versleten. Naar aanleiding daarvan werd gekozen voor renovatie. Ook het stucwerk van de gevel was slecht. Door het intensieve gebruik was het gebouw behoorlijk uitgeleefd.

De herontwikkeling omvat de bouw van een multifunctionele zaal en een bewegingszaal/repetitiezaal waar onder andere de dansmarietjes en muziekverenigingen gebruik van kunnen maken.

Gelden zijn onder andere beschikbaar gekomen vanuit de regiodeal van Brainport, wat er mede voor zorgt dat de plannen mogelijk gemaakt kunnen worden. Er is veel discussie gevoerd over het programma van eisen. Vragen speelden of er een bioscoop moest komen of niet. Of het totale nieuwbouw of renovatie moest worden. Uiteindelijk is dus gekozen voor renovatie met behoud van de theaterzaal.

De opdracht

Na de vaststelling van het Programma van Eisen hebben we gewerkt aan het projectmanagement van ontwerp tot en met oplevering. In de uitvoeringsfase is bureau FRANKEN verantwoordelijk voor directievoering en toezicht, de inkoopcoördinatie en het contractmanagement van de (theatertechnische) inrichting.

Een bijzondere dienst die bureau FRANKEN hierbij aanbiedt is theateradvies, vertelt Bart van Gestel, die de directievoering verzorgde. “Onze gespecialiseerde medewerkers Paul en Marnix hebben hun theaterexpertise gecombineerd met projectmanagement. Bijvoorbeeld het voorbereiden van offerteaanvragen voor theatertechnische inrichting. Zij weten wat er in een theater nodig is én zij kennen de inkoopprocedure. Dat komt het inkoopresultaat ten goede. Je krijgt wat je wilt hebben en het proces verloopt soepel.”

Het proces

Na het ontwerptraject heeft er een marktconsultatie plaatsgevonden om de interesse te peilen bij bouwbedrijven. In die marktconsultatie kwam onder andere de vraag aan bod of het bouwteam via een traditionele aanbesteding gevormd zou worden of in bouwteamverband. Het advies van de marktconsultatie was een bouwteamselectie. Moeskops’ Bouwbedrijf is de aannemer (inclusief W- en E-installaties).

Voor de ontwerpfase hebben wij selectieprocedures doorlopen voor het contracteren van ontwerpende partijen. De uitvoering is 1 november 2021 van start gegaan. De opening staat gepland voor oktober 2022.

Het resultaat

Het project loopt nog. Oplevering wordt in oktober 2022 verwacht.

De cijfers
 • Bureau FRANKEN is betrokken vanaf januari 2020
 • Totaalomvang project: € 8,3 miljoen ex btw
 • € 650.000 subsidie uit Brainport regiodeal
 • Aantal vierkante meter: 2300 m2
 • Startdatum: 1 november 2021
 • Verwacht oplevermoment: oktober 2022
Team

Onze mensen hadden de volgende taken binnen het project:

 • Bart van Gestel: Projectmanager en directievoering 
 • Sander van Ham: Assistent projectmanager 
 • Marnix Kuling: Theatertechnisch adviseurs
 • Paul Heuts: Inkoopcontractmanagement en theatertechnisch adviseur
 • Bert Evers: Toezichthouder 

Foto’s: bureau FRANKEN

Tijdlijn van de make-over

November 2022
Start vervanging tijdelijke gevelbeplating
November 2022
Duurzame techniek op het dak
september 2022
Kattendans afsluiting bouwteam
september 2022
Kattendans Multifesta zaal
september 2022
Team Franken Kattendans
september 2022
Ondertekening oplevering Moeskops in de nieuwe foyer
augustus 2022
Licht en ruimte in de nieuwe foyer
juli 2022
Aanpak vloer theaterzaal
juli 2022
Start interieurbouwer
juni 2022
Zonnepanelen worden gelegd
juni 2022
Tribune theaterzaal in aanbouw
maart 2022
Vanuit de lucht
maart 2022
Vanuit de lucht
februari 2022
Bomen verplanten
november 2021
Sloopwerkzaamheden
oktober 2021
Sloopwerkzaamheden
oktober 2021
De eerste steen ooit
maart 2021
Vaststelling definitief ontwerp
april 2020
Start ontwerpteam op de toneelvloer