Maastricht Museum Centre Céramique

Centre Céramique bevindt zich in Maastricht. Een bijzonder gebouw, ontworpen door architect Jo Coenen. Een aantal jaar geleden is Centre Céramique verbouwd. Momenteel is de centrale bibliotheek gehuisvest in dit mooie gebouw. Centre Céramique vormt één organisatie met Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht, want in het souterrain van het gebouw is de muziekschool Kumulus gevestigd. De verbinding met Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht biedt ook mogelijkheden voor exposities en tentoonstellingen, die onder andere op de begane grond plaatsvinden. Ook worden er verschillende pronkstukken tentoongesteld tussen de boekenkasten van de bibliotheek. bureau FRANKEN werkte mee aan de realisatie van Maastricht Museum.

Werkvelden

Dit project bevindt zich binnen de werkvelden Cultureel.

Diensten

bureau FRANKEN heeft hier de volgende diensten geleverd:

Inleiding

Na een wisseling van directeuren is er besloten om op de eerste verdieping ruimte te maken voor een heus Maastricht Museum. Het Maastricht Museum gaat het verhaal van Maastricht vertellen. Centre Céramique biedt hier een prachtige locatie voor, gezien de karakteristieke eigenschappen van het gebouw.

Om plaats te maken voor het Maastricht Museum verhuist de uitgiftebalie van Coffeelovers, die momenteel gevestigd is op de 1e verdieping, naar de begane grond. Aangezien bureau FRANKEN betrokken was bij de verbouwing van een aantal jaar geleden, mochten we ook hier weer aansluiten.

De opdracht

bureau FRANKEN is onder andere ingezet om de projectmanagement op zich te nemen, een kostenraming te maken, het proces te begeleiden en verschillende partijen bij elkaar te brengen.

Samen met Centre Céramique zorgen we ervoor dat er in Maastricht een mooi museum komt dat bezoekers aanspreekt en aansluit op de omgeving. Gezien de culturele aard van het project, denken we ook mee over de doelgroep van het museum, de inrichting, en wat voor invloed het museum heeft op de omgeving.

Het proces

Vanaf halverwege 2022 is het proces van de inrichting bezig. Zo werd de Coffeelovers bar op de 1e verdieping afgesloten en begon de ontmanteling van de vorige situatie. Ondertussen werd de definitieve inrichtingstekening van het museum definitief gemaakt en werd de technische tekening van het nieuwe uitgifteblad ontworpen.

Daarnaast is Bureau FRANKEN ook nauw betrokken bij het proces van de nieuwe uitgiftebalie van Coffeelovers. Deze verhuist naar een dominante plek op de begane grond, dicht bij de ingang. Ook hierin bood Bureau FRANKEN een managementrol en verbonden we partijen met elkaar.

Het resultaat

Vanaf 1 april 2023 is het museum operationeel, compleet naar wens verbouwd binnen budget. Een maand eerder wordt de uitgiftebalie van Coffeelovers operationeel gemaakt. Vanaf 1 maart kan men dus genieten van lekkere koffie aan een prachtige balie op de begane grond. En tijdens de Museumnacht in Maastricht op 14 april 2023 kunnen bezoekers van de prachtige tentoonstelling genieten.

De cijfers
  • Start ontmanteling: 9 januari 2023
  • Opening museum: 1 april 2023
  • Aantal vierkante meters: 6000 m2
Partners en samenwerkingen

Wij werkten tijdens dit project samen met:

Quote

Volgt nog.

Team

Onze mensen hadden de volgende taken binnen het project:

Foto’s: bureau FRANKEN

Tijdlijn

April 2023
Dag van de opening
April 2023
Dag van de opening met vitrines tussenvloer
April 2023
Presentatie opening
April 2023
Maquette romeinse geschiedenis Maastricht
April 2023
Ingerichte vitrines tussenvloer
Maart 2023
Nieuwe gietvloer
Maart 2023
Koffiebalie operationeel
Maart 2023
Koffiebalie klaar
Maart 2023
Assemblage koffiebalie
Maart 2023
Montage vitrines tussenvloer
Maart 2023
Trap aflakken
Maart 2023
Verbreding trap
Februari 2023
Egaliseren vloer
Januari 2023
Coffeelovers met uitzicht
Januari 2023
Leeggehaalde bar
Januari 2023
Leeggehaalde terras
Januari 2023
De bar
Januari 2023
Uitzicht vanaf terras