Expertise

Stakeholders: hoe ga je om met de belangen van alle partijen?

Stakeholders: hoe ga je om met de belangen van alle partijen?

Bij bouwprojecten zijn allerlei partijen betrokken. Van de opdrachtgever tot aannemers, van gemeente tot adviseurs en natuurlijk omwonenden en andere stakeholders. Nathalie Snels is projectcoördinator en stedenbouwkundig ontwerper bij bureau FRANKEN. In dit artikel legt ze uit hoe ze omgaat met de belangen van alle partijen en uiteindelijk tot een goed eindresultaat komt.

Duidelijkheid staat altijd centraal

Voor alles waar bureau FRANKEN bij betrokken is, staat duidelijkheid centraal, aldus Nathalie: “Door goede procesbegeleiding is het altijd helder wie verantwoordelijk is voor welk onderdeel. Voor een samenwerking met architecten gaan we bijvoorbeeld vaak uit van DNR om taken te verdelen. Dus wie eindverantwoordelijk is, wie input moet leveren en advies geeft en wie het uitvoert. Zo voorkomen we dat achteraf ontdekt wordt dat er iets overgeslagen is of fout is gegaan.”

Iedereen serieus nemen

Naast de rationele kant speelt ook de emotionele kant mee bij bouwprojecten. Iedereen heeft een mening en wil gehoord worden. Nathalie: “Een goed voorbeeld hiervan is het onderdeel omgevingsmanagement, waarbij de communicatie naar de omwonenden een belangrijke succesfactor is. Zij zijn er niet in eerste lijn bij betrokken, maar ze moeten wel voldoende informatie krijgen om zich een betrokken partij te voelen. Zodra zij een probleem zien, zorgen wij dat ze bij ons terecht kunnen om hun verhaal te doen en werken we aan een oplossing.”

Meerdere partijen aan tafel

In de praktijk zijn meestal veel verschillende partijen betrokken bij projecten, ieder op hun eigen manier, zo vertelt Nathalie: “Bij het project Centre Céramique hadden we heel wat partijen aan tafel die allemaal hun eigen belang dienden. Dat waren onder meer de gemeente, de gebruiker van het gebouw, de aannemer en de omgeving. Die hebben allemaal een bepaalde kijk op hoe we het beste eindresultaat kunnen realiseren. Ook Stadhuis Tilburg is zo’n project, mede doordat de gemeente hier tegelijkertijd zowel opdrachtgever als gebruiker is. Dat heeft altijd invloed op de manier waarop je het project aanvliegt.”

Wilt u eens met Nathalie Snels praten over uw project? Neem dan contact op.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.