Expertise

Focus van een kostendeskundige bij bouwprojecten

De focus van een kostendeskundige bij bouwprojecten

Michel van Delft is kostendeskundige bij bureau FRANKEN. Zoals zijn functietitel al aangeeft, is kostenbeheersing zijn belangrijkste taak. Maar hoe werkt dat nu precies tijdens een nieuwbouw-, verbouw- of renovatieproject? In dit artikel legt hij het uit.

Het totaalplaatje laten zien

Uitgangspunten uitwisselen met een aannemer is een goede manier om de kosten vooraf al te bewaken. Michel: “Als iedereen van elkaar weet welke insteek er gekozen wordt en waar de grenzen liggen qua kosten en tijd, werkt dat veel prettiger. Zo kunnen wij ook van onze kant uitleggen waar we denken dat het beter of voordeliger kan. Om onze klanten de verschillende mogelijkheden voor te leggen, gebruiken we bijvoorbeeld ook een berekening van de ‘total cost of ownership’. Want een bepaald kozijn kan wel goedkoper zijn in aanschaf, maar veel kosten in onderhoud. Het is onze taak om onze klanten het totaalplaatje te laten zien.”

Kosten van keuzes

Elke keuze heeft gevolgen voor de rest van het project. Bijvoorbeeld als het gaat om het materiaal waarmee de buitenkant van het gebouw wordt gebouwd. De laatste tijd wordt houtbouw steeds populairder, aldus Michel: “Als je zo’n afslag kiest, dan is het wel heel belangrijk om dit al vooraf te weten. Dat heeft namelijk behoorlijke gevolgen ten opzichte van bijvoorbeeld staal of beton. Zowel in de manier van bouwen als de kosten. Daarom is het van belang dat je weet wat de mogelijkheden zijn en wat het gaat kosten als je voor een bepaald materiaal kiest. Dat zetten wij op een rij voor onze klanten. Zij kunnen van tevoren ook aangeven wat het prijsniveau is dat zij willen kiezen en dan passen wij onze voorstellen hierop aan.”

Verschillende projecten

Het type projecten waaraan Michel meewerkt, is heel verschillend. Zo heeft bureau FRANKEN de financiële bewaking verzorgd voor de verbouwing van een privéwoning aan de Dr. Schaepmanlaan in Eindhoven. Michel: “De beschermde status zorgde hier voor duidelijke kaders qua materiaalgebruik.” Daarnaast is ook Domein Oogenlust in Eersel een mooi project in dit verband, vertelt Michel: “Daar hebben we zo veel mogelijk volume voor zo weinig mogelijk geld neergezet, terwijl het wel de uitstraling heeft van een hoogstaand gebouw.”

Wilt u eens met Michel van Delft praten over kostenbeheersing? Neem dan contact op.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.