Privéwoning
Schaepmanlaan

Een klassieke dokterspraktijk uit 1950 veranderen in een moderne woning waarin het oorspronkelijke karakter hand in hand gaat met slimme techniek. Een hele opgave. Verschillende partijen, waaronder bureau FRANKEN, gingen de uitdaging met vereende krachten -en succes- aan.

De prachtige woning aan de Eindhovense Dr. Schaepmanlaan is een beschermd stadsgezicht. Het historische karakter van het pand diende dus behouden te blijven. Dat was direct de eerste uitdaging. De vorige bewoners hadden namelijk een deel aan de voorgevel verbouwd waardoor deze niet meer intact was. En, na bijna 70 jaar was ook de bij originele steensoort niet meer verkrijgbaar. In eerste instantie is geprobeerd hiervoor stenen te hergebruiken, maar die waren niet breukvrij te sparen bij de sloop van de voormalige garage.

Rode berk in het middelpunt

Samen met de bewoners en de architect zocht en vond bureau FRANKEN een oplossing in een bijpassende, geglazuurde Spaanse steen voor de nieuwe aanbouw en passende stenen voor de restauratie van het monumentale pand. Vervolgens werd het voegwerk van het gehele huis geheel opnieuw gedaan. Het resultaat is verbluffend, het verschil nauwelijks zichtbaar. Ook de tachtigjarige boom in de tuin van het pand zorgde de nodige uitdagingen. Deze rode beuk wilde men sparen wat bij zo’n intensieve verbouwing om veel maatregelen vraagt. De grond boven de wortels mocht niet worden belast met extra gewicht of door machines en de wortels van de boom moest constant voldoende water en lucht krijgen. De voorzieningen om deze boom te sparen zijn een rode draad geweest in de planning en detaillering.

Lees hier het artikel dat The Art Of Living over dit prachtige pand schreef.

Er is gekozen voor veel glas en een ruime overkapping die tegen regen beschermt en schaduw geeft. Daarmee is er veel contact vanuit binnen met de tuin en is het natuursteen terras een comfortabele verblijfsruimte, ook in het voor en naseizoen. Architect Stefan de Bever heeft samen met zijn team een prachtig ontwerp gemaakt. Een zeven meter brede glasruit zonder onderbrekingen zorgt voor een schitterend uitzicht vanuit de woonkamer op het stadspark. De grote glazen schuifpuien aan de binnentuinzijde zijn geheel te openen. Hierdoor draagt de prachtige tuin het hele jaar door bij aan het woongenot. Dat gevoel wordt versterkt door het identieke materiaalgebruik van plafonds en vloerafwerking binnen en buiten.

Kelder in de tuin

In de tuin, direct achter het monumentale hoofdpand is een kelder gemaakt. Daarmee kan het parkeren van auto’s en het plaatsen van installaties ondergronds plaatsvinden. Om ondergronds te kunnen parkeren is een autolift gerealiseerd. Hierdoor was een inrit met hellingbaan, die ten koste van de fraaie tuin zou gaan, niet nodig. Er waren legio bouwtechnische uitdagingen om een diepe kelder direct achter en deels onder een monumentaal pand te bouwen. Door onder andere de ruime kennis van de aannemer BurgtBouw op het gebied van utilitaire betonconstructies en de ervaring van bureau FRANKEN bij bijzondere constructies is er een mooi eindresultaat geleverd.

Mooi eindresultaat

Door de kwalitatieve keuzes van de opdrachtgever en de architect is het eindresultaat zeer fraai. De authentieke uitstraling van het hoofdgebouw is door de restauratie versterkt. En door de ingetogen detaillering en het materiaalgebruik van de extra bebouwing op de begane grond ontstaat er geen concurrentie met het monumentale karakter van het hoofdgebouw. Door het behoud van de bestaande bebouwing zijn er bouwtechnisch de nodige uitdagingen ontstaan, maar wij zijn trots op het team en bedanken de opdrachtgever en de architect dat zij vasthielden aan deze mooie ambitie. Eindhoven is op een markant punt een stukje mooier geworden!

Rol bureau FRANKEN

  • Directievoering
  • Inkoop directieleveringen
  • Financiële bewaking
  • Algemene aansturing project

Facts

  • De woning en straat zijn aangeduid als beschermd stadgezicht
  • De rode beuk heeft een beschermde status
  • Bij deze dank aan Maarten Sars die in het voortraject (tot en met DO en vergunning) de opdrachtgever heeft bijgestaan

Tijdlijn

  • Vergunning 2015
  • Start bouw 2016
  • Oplevering voorjaar 2017

Externe samenwerking

  • Architectenbureau De Bever – Architect
  • Archimedes – Constructeur
  • Eklips Adviesbureau – Installatieadviseur
  • BurgtBouw – Aannemer
  • Van Heugten Baddesign – W-installaties en sanitair
  • Mari van Rooij Electrotechniek – E-installatie
  • Nieuw Atlantis – Zwembad en welness
  • Smeulders Interieurgroep – Vaste inrichting
  • PGA – Stoffering en meubels
  • Aswa– Keuken
  • Hoveniersbedrijf Kolsters – Tuinaanleg en onderhoud
Dr Schaepmanlaan bureau Franken Art of Living

Project Doctor Schaepmanlaan in het nieuws

  • Project Doctor Schaepmanlaan, Eindhoven in The Art of Living

Leave a Reply