Expertise

Bart van Gestel: van ontwerper tot projectmanager

Bart van Gestel: van ontwerper tot  projectmanager

2020 was een bevlogen jaar. Zo ook voor bureau FRANKEN. In een drieluik van verhalen vertellen Karel, Bart en Michel hoe zij dit jaar, maar ook alle andere jaren bij bureau FRANKEN hebben ervaren. Na het interview met Karel is Bart aan de beurt.

Hoe was 2020 voor jou?

“Het lijkt voor mij een jaar van veranderingen te worden. Ik ben nog niet zover dat ik in dit interview alles daarover wil vertellen, maar 2020 zal wel in mijn geheugen blijven hangen.”

Je bent toch opgeleid als stedenbouwkundige?

“Ja, ik begon in 2004 direct na mijn studie Stedenbouwkunde bij bureau FRANKEN. Eerlijk is eerlijk: dat is niet echt een gebruikelijke vooropleiding voor een projectmanagementbedrijf. Ik reageerde destijds op een vacature bij bureau FRANKEN. Naar aanleiding van een mailtje en een leuk gesprek ben ik vervolgens bij bureau FRANKEN begonnen. Ik heb in het begin intensief met Karel samengewerkt. Gaandeweg heb ik mezelf meer ontwikkeld binnen het bedrijf en ben ik nu zelfstandig projectmanager en heb leuke projecten onder mijn hoede.”

Hoe is het om zo mee te groeien met het bedrijf?

“Dat is heel bijzonder. Bureau FRANKEN bestaat eind dit jaar 21 jaar, ik werk er nu 16 jaar. Ik ben dus een van de mensen van het prille begin. Ik ben echt meegegroeid met het bedrijf. Mijn opleiding is gericht op de voorkant van project: projectdefinities, bestemmingsplannen, ontwikkelingsvisies en dat soort dingen. De kneepjes van het vak en de praktijkervaring heb ik ruimschoots kunnen leren. Ik heb als aankomend projectmanager vaak mee in de modder gestaan, we hebben aan projecten gewerkt waar we echt van alles hebben moeten doen en organiseren. Dat heeft me gevormd en ik kan daarmee varen op een brede basis van ervaringen in bijzondere projecten.”

De beginfase van een project is voor Bart de meest uitdagende en aantrekkelijke fase: “Daar ben ik goed in. Ik kreeg steeds meer kansen om in de initiatieffases en ontwerpfases van projecten te sturen en daar een centrale rol te spelen. Zo kon ik de rol pakken die voor mij het meest natuurlijk aanvoelt. Daarbij zijn we klein begonnen, met haalbaarheidsonderzoeken, bestemmingsplanstudies en ruimtelijke studies. Maar dat groeide vanzelf.”

Theater de Maaspoort in Venlo is een mooi voorbeeld van wat het werk leuk maakt, vindt Bart: “Dat project heb ik vanaf het begin meegemaakt, dus vanaf het opstellen van het programma van eisen. Ook de ontwerpfase en uitvoeringsfase hebben we doorlopen in een jaar of zes. Dat zijn langlopende trajecten, maar dat vind ik echt mooi om te doen, alle processen van besluitvorming maak je mee waardoor je als projectmanager het ‘projectgeweten’ bent, de constante factor. DOMUSDELA is vergelijkbaar qua grootte en uitdaging en is recent gerealiseerd.”

Hoe zie jij je toekomst bij bureau FRANKEN?

Inmiddels draait Bart als zelfstandig projectmanager grotere projecten waarbij hij als projectmanager een generalist kan zijn die alle belangen kent en behartigt. “Dat vind ik hartstikke leuk. Ik zou het leuk vinden om het vak van projectmanager ook aan anderen binnen ons bureau te leren. Het is leuk om zaken te structureren, zodat iedereen weet wat de afspraak is en waar ze aan toe zijn, wat er van ze wordt verwacht. Daarmee verwacht ik dat mijn rol in de toekomst binnen bureau FRANKEN meer van me gaat vragen dan alleen het projectmanagement binnen projecten, daar kijk ik naar uit.”

Wilt u meer weten over bureau FRANKEN?

Wilt u eens met Bart van Gestel praten over uw project? Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.