Expertise

5 redenen om een projectmanager in te huren

5 redenen om een projectmanager in te huren

Als projectmanager bij bureau FRANKEN weet Bart van Gestel precies wat de voordelen zijn als u hem inhuurt voor uw bouwproject. In dit artikel somt hij de 5 belangrijkste redenen op.

1. Als opdrachtgever wilt u zich focussen op de besluitvorming

Daar steekt u al meer dan genoeg tijd in. Het projectmanagement dan ook nog zelf doen, is eigenlijk te veel van het goede. Besteed daarom het proces uit en bewaak de businesscase op hoofdlijnen, bijvoorbeeld de inkomsten van exploitatie na oplevering van de nieuwbouw, verbouw of herbestemming. Een goed voorbeeld van die laatste is DOMUSDELA, een gebouw waar na de verbouwing ook horeca in te vinden is. Dat zorgt voor een compleet andere businesscase dan DELA gewend is.

2. Een projectmanager heeft de juiste kennis en ervaring

Als een bouwproject managen geen dagelijks werk is voor u, blijft het ‘learning by doing’. Door een gespecialiseerde projectmanager in te huren, profiteert u direct van de nodige kennis en ervaring. Zo reduceert u bovendien faalkosten. Bijvoorbeeld: stel dat er archeologische vondsten worden gevonden tijdens de bouw of dat er bijzondere diersoorten in de omgeving te vinden zijn. Als u hier nog nooit mee te maken heeft gehad, is dat een lastige situatie. Vertrouw daarom op een projectmanager die weet hoe het werkt in dat geval. Dit was bijvoorbeeld aan de orde bij het project DOMUSDELA en hebben we dit in het proces meegenomen als kans. Uiteindelijk zijn deze kansen vertaald in het ontwerp en verhogen ze de kwaliteit van de beleving.

Bij het rijksmonument De Ploeg waren vooral de Rijksmonumentale waarden van het gebouw sterk van invloed op de aanpak en het proces. De opdrachtgever, een ondernemer, was niet gewend aan de intensiteit waarin gemeente en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed betrokken was bij zijn planvorming. Middels een pragmatische aanpak hebben we ontwerpers, toetsers en beslissers in een intensief proces laten samenwerken.

3. Een externe projectmanager is onafhankelijk

Tijdens een bouwproject zijn er veel partijen die allemaal hun eigen belang hebben. Als opdrachtgever is het moeilijk om hierbij een onafhankelijke blik op te houden, net zoals dat bijvoorbeeld voor onderzoekers geldt. Een externe projectmanager kan dit wél. Die houdt het overzicht en overlegt met alle verschillende aannemers en stakeholders zonder dat de emoties de bovenhand voeren.

4. U krijgt concrete plannen aangereikt

Een haalbaarheidsstudie of plan van aanpak schrijven is veel werk. Daarom is het zo fijn dat een externe projectmanager deze concrete plannen voor u schrijft, zodat u heel veel tijd en moeite bespaart. Bovendien is het proces dat na deze plannen komt al goed voorbereid. De doorlooptijd, het aantal vergadermomenten, de besluitvorming: alles is al direct duidelijk voor alle betrokken partijen. Zo ontzorgt de projectmanager u compleet en heeft u veel minder last van projectstress.

5. U bespaart kosten en discussies

De allerbelangrijkste reden voor het inhuren van een projectmanager is dat u een flinke kostenbesparing realiseert. Als het hele proces duidelijk en concreet is vastgelegd, scheelt dat ten eerste heel veel vergadertijd en dus veel geld. Ten tweede kunnen aannemers en adviseurs een veel betere prijsinschatting maken als ze vooraf precies weten wat er van ze verwacht wordt.

Wilt u eens met Bart van Gestel praten over uw project? Neem dan contact op.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.