Uncategorized

Hoe sluit ik een efficiënt (bouw)contract af?

Hoe sluit ik een efficiënt (bouw)contract af?

Voor een nieuw bouwproject moet u met allerlei partijen afspraken vastleggen, zoals een aannemer en een architect. Henk Tholen, project- en contractmanager bij bureau FRANKEN, is expert op dit gebied. In dit artikel vertelt hij hoe u een efficiënt bouwcontract afsluit voor uw project.

Duidelijkheid voor beide partijen

Zodra u een idee heeft voor een bouwproject, staat bureau FRANKEN klaar om alles in goede banen te leiden, ook op contractueel en organisatorisch gebied, legt Henk uit: “Dat is vaak een moment dat onze klanten bij ons aankloppen voor contractmanagement. Maar het kan ook zijn dat ze zich pas melden als er een probleem is ontstaan tijdens het project of omdat er een bepaald specialisme nodig is dat wij kunnen bieden. Als er nog geen opdracht verstrekt is, adviseren wij altijd om op basis van standaard algemene voorwaarden, zoals DNR voor adviseurs, deze opdracht te verstrekken. Dat geeft comfort en duidelijkheid voor beide partijen. Alles is in principe in deze basisvoorwaarden geregeld.”

Elk project is maatwerk

Er zijn heel veel manieren om tot een overeenkomst te komen, aldus Henk: “Daarom geven wij onze opdrachtgevers richting aan op dit gebied. We stellen dan ook altijd vragen om het project zo specifiek mogelijk op papier vast te leggen. Wat moet er precies gerealiseerd worden? En op welke manier? Zo is er een verschil tussen Design & Build, waarbij de aannemer vanaf het begin mag meedenken, en het klassiek werken met een bestek, waarbij de aannemer precies uitvoert wat voorgeschreven staat. Dat vraagt om een heel ander bouwcontract, dat wij voor onze opdrachtgever verzorgen. Voor elk project leveren we maatwerk, want elk project is uniek. Door ervaring kunnen wij daar goed bij adviseren.”

Verantwoordelijkheid verdelen

Het type proces dat de opdrachtgever kiest, bepaalt ook meteen de mate van invloed die hij heeft op elk onderdeel. Bepalen wie verantwoordelijkheid heeft voor wat, is een cruciaal onderdeel van contracteren, vindt Henk: “Leg je de verantwoordelijkheid voor het ontwerp neer bij een aannemer of architect, dan zullen zij altijd hun eigen inbreng maximaliseren. Daar moet je vertrouwen in hebben, als je zelf te weinig weet van de materie. Wij zorgen in dat geval voor kwaliteitsbeheer, zodat er wel geleverd wordt wat er vooraf gevraagd is. Dat verwerken we allemaal in het contract. Zo hebben we bij de vernieuwbouw van de Schouwburg Cuijk contracten afgesloten met meerdere aannemers. Bij het project Waterschap Limburg was het globale contract al ondertekend toen wij aanhaakten, maar hebben we de invulling daarvan vorm mogen geven.”

Wilt u eens met Henk Tholen praten over de contracten voor uw project? Neem dan contact op.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.