Uncategorized

DOMUSDELA in de spotlight op Open Monumentendag

DOMUSDELA in de spotlight op Open Monumentendag 

Steeds meer mensen zien in dat monumenten belangrijk zijn. Ze vertellen het verhaal van de stad Zo ook in Eindhoven. Op 12 en 13 september vond de Open Monumentendag weer plaats, waarbij voor DOMUSDELA een grote rol was weggelegd. René Erven is coördinator van Architectuurcentrum Eindhoven (ACE). Tijdens de Open Monumentendag heeft hij de activiteiten in Eindhoven georganiseerd. In dit artikel vertelt hij hoe dat verliep. 

Derde keer 

Het is inmiddels al de derde keer dat DOMUSDELA was opengesteld tijdens de Open Monumentendag, vertelt René Erven: “De eerste keer was nog tijdens de bouwwerkzaamheden, toen net de 15e eeuwse kloosterkerkmuur ontdekt was. Dat leverde een stormloop aan bezoekers op. Om dat in goede banen te leiden hadden we eenrichtingsroute gemaakt. Vorig jaar is DOMUSDELA opengesteld toen het al zo goed als opgeleverd was. En ook dit jaar hebben we, ondanks de strenge coronaregels, een openstelling van DOMUSDELA kunnen organiseren. Ruim 550 bezoekers hebben we mogen verwelkomen in het monumentale complex. De dag was dus ondanks de beperkingen een groot succes.” 

Bekijk hier de Monumentenkaart van de gemeente Eindhoven: https://eindhoven.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=4ffd08c5a90d4d5f824e7cc9ce491550 

Brug tussen verleden en heden 

René Erven: Het Architectuurcentrum is erg blij dat DOMUSDELA wederom wilde deelnemen aan de Open Monumentendag. Vooral omdat we met monumentendag een brug willen slaan tussen het verleden van de gebouwen en de toekomst. DOMUSDELA is veel meer dan alleen een mooie kerk met een boeiend verhaal. Het is ook een perfect voorbeeld van oud gebouwencomplex dat door een intelligente architectonische ingreep een toekomst heeft gekregen. Dat zijn de verhalen die wij graag willen vertellen, en dat kan hier heel goed.” 

Bekijk hier de virtuele tour op onze website voor DOMUSDELA, mede als alternatief voor de fysieke rondwandeling, die tijdens corona natuurlijk ook rekening diende te houden met de beperkende maatregelenhttps://bureaufranken.com/360-monumentendag/ 

Sterke cultuurhistorische waarde 

Dat DOMUSDELA geen kerk meer is, is volgens René Erven duidelijk te merken: “Enkele religieuze objecten zijn uit de kerk verwijderd of verplaatst om het een neutralere uitstraling te geven. Daardoor is de locatie nu ook geschikt voor andere soorten evenementen. Tegelijkertijd zie je natuurlijk nog steeds heel goed dat het een kerk is geweest. De ingang hypermodern, maar je kijkt ook meteen de historische kerk in. Persoonlijk vind ik het een aanwinst voor Eindhoven. Hier gaat respect voor erfgoed en fraaie architectuur hand-in-hand. Zo heeft dit complex op een intelligente, respectvolle manier een nieuwe toekomst gekregen. 

DOMUSDELA is dit jaar genomineerd voor de BNA-prijs Gebouw van het Jaar: https://www.bna.nl/gebouw-van-het-jaar/overzicht/genomineerden/DOMUSDELA–110 

Wilt u eens met bureau FRANKEN praten over uw monumentale restauratie- of renovatieprojectNeem dan contact op. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.