Sportaccommodatie De Roodloop – Hilvarenbeek

Een professioneel wedstrijdzwembad, een ruime sporthal waar alle inwoners van Hilvarenbeek zich naar hartenlust kunnen uitleven. Om vervolgens te genieten van een verdiende versnapering op het terras van het restaurant. Dat alles gestoken in een duurzaam jasje. De werkzaamheden zijn in volle gang om Sportaccommodatie De Roodloop in Hilvarenbeek medio 2018 te openen. In de rol van ‘kwaliteitsmanager’ houdt bureau FRANKEN de kwaliteit van werkzaamheden scherp in de gaten.

Om sportaccommodatie De Roodloop te realiseren, schreef de gemeente Hilvarenbeek een tender uit op basis van de geïntegreerde contractvorm ‘DBM-contract’ (Design, Build & Maintain). Pellikaan Bouwbedrijf en Hellebrekers Technieken schreven zich gezamenlijk in om tot het beste ontwerp te komen. Aangezien beide spelers zich met name richten op innovatieve concepten binnen sport en recreatie, een slimme samenwerking. Het voorstel van deze combinatie werd door de gemeente Hilvarenbeek beoordeeld als de meest voordelige inschrijving, dus kreeg deze combinatie groen licht. Na de ontwerp- en bouwfase zijn beide partners de komende twintig jaar ook verantwoordelijk voor het overgrote merendeel van het onderhoud van het gebouw en de werktuigbouwkundige installaties.

De Roodloop wordt volledig energie- en CO2-neutraal

Dat in Hilvarenbeek een professioneel wedstrijdzwembad wordt gerealiseerd, is op zich al uniek. Maar het wordt nog unieker. In het kader van de gewenste duurzaamheid worden er niet alleen duurzame materialen gebruikt, maar wordt het gehele complex energie- en CO2-neutraal gerealiseerd. Het gevolg van deze ambitie is dat ook de gasgestookte installatie, die normaliter zwembadwater op temperatuur houdt, wordt vervangen door luchtwarmtepompen in combinatie met zonnepanelen. Daarnaast is het zwembad van dak tot vloer luchtdicht ingepakt met dampdichte folie om condensatie in de constructies te voorkomen. Er zitten meer slimmigheden in De Roodloop verwerkt. Zoals een zwembadkuip die niet in, maar op het maaiveld is gebouwd. Een uitnodigende trap leidt de sportieve bezoekers vervolgens naar zwembad en restaurant.

Om de beoogde hoge kwaliteitsnorm tijdens de realisatieperiode te bewaken, stelde de gemeente Hilvarenbeek bureau FRANKEN aan als kwaliteitsmanager. Een toezichthoudende rol waar gepaste afstand gewenst is om niet op de stoel van de uitvoerders plaats te nemen.

Volop verbeterslagen in De Roodloop

Dankzij deze combinatie van constructieve aanpak en open, oplossingsgerichte houding kunnen uitdagingen dus al in een vroeg stadium worden ondervangen. Dat geeft een boost aan zowel het vertrouwen als de samenwerking. En dat geeft weer een impuls aan het eindresultaat. Deze oplossingsgerichte, open samenwerking heeft dan ook al tot een aantal bewezen verbeterslagen geleid. Verbeteringen die ervoor zorgen dat ook de uiteindelijke kwaliteit op een hoger niveau komt te liggen.

Rol bureau FRANKEN

  • Kwaliteitsmanagement tijdens de bouw/uitvoering

Facts

  • Belangrijk speerpunt voor De Roodloop is een vooruitstrevende duurzaamheidsgedachte. Naast het gebruik van duurzame materialen is een zeer hoge energieprestatie (EPC) van het gebouw onderzocht, waarbij het project gasloos wordt gerealiseerd.
  • Projectambities: EPC= 0,0 (energieneutraal gebouw) en CO2-neutraal (gebouwgebonden energiegebruik)
  • Dit is een Design, Build en Maintain (D&BM) opdracht.

Financiering

  • Het project wordt door en namens de gemeente Hilvarenbeek gefinancierd.

Tijdlijn

  • Augustus 2017 – Start realisatie project
  • Medio 2018 – Oplevering project

Externe Samenwerkingen

De roodloop in het nieuws