Kempenmuseum Eersel

Het Eerselse museum Kempenmuseum de Acht Zaligheden is gevestigd in een langgevelboerderij met een oude varkensstal en graanschuur met monumentale waarde. De boerderij is omstreeks 1890 gebouwd en het complex met de boerderij, de varkensstal en graanschuur is in 2002 aangewezen als gemeentelijk monument. Na 40 jaar het verhaal te hebben tentoongesteld van het Kempische boerenleven tussen 1850 en 1950, is het tijd voor de modernisering van het Kempenmuseum. Naast de vernieuwing van de museale inrichting wordt de huidige graanschuur omgetoverd tot bezoekerscentrum. bureau FRANKEN verzorgde hiervoor projectmanagement, kostenmanagement, contractmanagement en inkoop.

Werkvelden

Het project Kempenmuseum Eersel speelt zich af in de werkvelden Duurzaam, Cultureel en Monumentaal.

Diensten

bureau FRANKEN heeft hier de volgende diensten geleverd:

  • Projectmanagement
  • Kostenmanagement
  • Contractmanagement
  • Inkoop
Inleiding

Naast een modernisering van het Kempenmuseum in hun monumentale pand komt er ook een bezoekerscentrum in de huidige graanschuur. In dit bezoekerscentrum is onder andere ruimte voor de ontvangst van toeristen waar zij informatie kunnen inwinnen over wat er te beleven valt in de regio. Ook kunnen hier lezingen en voorstellingen worden gehouden en de Canon van de Kempen zal hier worden tentoongesteld.

De vernieuwing van het Kempenmuseum dient om een breder publiek aan te spreken en om beter in verbinding te staan met onder andere onderwijs- en erfgoedinstellingen, de toeristenbranche, regionale verenigingen en zakelijke netwerken.

De opdracht

Zowel de museale inrichting als de gebouwen aan de Kapelweg 2 worden vernieuwd. De graanschuur krijgt een nieuwe functie als bezoekerscentrum waar mensen op interactieve wijze informatie krijgen over de bezienswaardigheden in de Kempenregio. Het Kempenmuseum krijgt een vernieuwd facilitair centrum en aan de museumboerderij worden bescheiden aanpassingen gedaan om ruimte te geven aan het nieuwe interieur met exposities. Aan bureau FRANKEN de taak om deze verbouwing in goede banen te leiden.

Het proces

Voorafgaand aan de planvorming is een marktonderzoek gedaan waarin de businesscase van het Kempenmuseum is uitgewerkt.

In het raadsbesluit van mei 2022 zijn de plannen zoals gepresenteerd in het bidbook ‘Innovatie door Schaarste’ vastgesteld. Binnenkort zal het Definitief Ontwerp opgestart worden. Hierin worden de plannen uit het Voorlopig Ontwerp verder uitgewerkt.

Het resultaat

Het project loopt nog. Het verwachte oplevermoment is de zomer van 2024. Het doel is dat er dan een toekomstbestendige versie van het Kempenmuseum gerealiseerd is.

Naar volle tevredenheid van alle betrokken partijen is de opdracht volledig volgens planning verlopen en volgens de vooraf afgesproken kwaliteitsstandaarden.

De cijfers
  • Totale investering: €2.686.576,- inclusief btw
  • Aantal vierkante meters: 1.160 m2
  • Aantal partijen: 5
Partners en samenwerkingen

Wij werkten tijdens dit project samen met:

Quote

Volgt nog.

Anekdote

De oorspronkelijke naam van het museum ‘Acht Zaligheden’ (Selligheden) is afkomstig van de acht dorpen waarvan de naam eindigt op -sel, gelegen in de Kempen. Het betreft de plaatsen Duizel, Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel en Wintelre. Hoewel de zaligheden Duizel en Wintelre niet op -sel eindigen, worden ze taalkundig bij de zaligheden gerekend. Zo werd Duizel van oudsher geschreven als Duijsel en wordt Wintelre in de volksmond al eeuwenlang Wentersel genoemd.

Team

Onze mensen hadden de volgende taken binnen het project: