media

Jezus Waaghals-kerk vanaf nu DOMUSDELA

Jezus Waaghals nu DOMUSDELA

Met een prachtige lichtshow werd op 8 november, als opening van GLOW 2019, ceremoniehuis DOMUSDELA feestelijk geopend. Als bureau FRANKEN hebben we hier zeven jaar op volle kracht naartoe gewerkt. Een fantastisch project waarvoor we alles uit de kast hebben gehaald om dit tot een succes te maken. En dat is gelukt!

Het klooster Mariënhage staat op de oudste plek in Eindhoven. Maar het kon zijn functie als klooster en kerk niet behouden, omdat de kerkgangers wegblijven en het aantal paters afneemt. Uitvaartverzekeraar DELA heeft het kloostercomplex gekocht en na zeven jaar renoveren is het oudste stukje Eindhoven voor iedereen weer open.

Het eeuwenoude klooster, waarvan de historie teruggaat tot de oorsprong van de stad in de 11e eeuw, werd de afgelopen 125 jaar bewoond door de Orde der Augustijnen. Nu zit in het complex onder meer een hotel, een ceremoniehuis, waar bruiloften en uitvaarten georganiseerd kunnen worden, en een brasserie.

We hebben een plek gecreëerd waar intens verdriet en grote blijdschap op één plek naast elkaar kunnen bestaan
Edzo Doeve, algemeen directeur DELA

De Heilig Hart kerk of ook wel Paterskerk, is als ceremoniehuis bestemd ‘om te trouwen en te rouwen’, een jubileumfeest te geven of congres te organiseren. ‘Het gevoel van de kerk is gebleven’, constateert pater Stikkelbroeck tevreden. ‘Het is nog steeds een spiritueel gebouw, maar dan zonder de religieuze invulling.’

Het Augustinianum, de voormalige jongensschool, is nu een hotel met 80 kamers plus congreszalen en een brasserie – Rita genaamd, naar de heilige van de hopeloze gevallen, om wie ook de augustijnen zich bekommeren. De kapel van de school, ook wel studentenkapel genaamd, is omgevormd tot een tweede ceremonieruimte. Kerk en school worden verbonden door een lichte nieuwbouw, de knoop, waarin de foyer en ontvangstbalie van het hotel zijn gevestigd. Alleen het klooster van de augustijnen heeft nog geen definitieve nieuwe bestemming. Hiervoor maakt bureau FRANKEN een haalbaarheidsonderzoek en herbestemmingsvisie.

Deze bijzondere plek is al eeuwenlang in beweging
Nico Arts, stadsarcheoloog van Eindhoven

Fijn dat je er bent

Een unieke ervaring in de realisatie van DOMUSDELA was het werken met de paters Augustijnen. Als eigenaren van de kerk en het klooster, vervulden zij in sommige fasen een sleutelrol. Ze waren met de verkoop van hun eigendommen, tegelijk afscheid aan het nemen van hun actieve leven midden in de stad, in de maatschappij. Dat zorgde ervoor dat, wanneer er een impasse dreigde of zaken te lang bleven liggen, door de paters met een vriendelijke en ondeugende blik een appèl gedaan werd aan partijen om wel vaart te blijven maken, ‘omdat ze er anders misschien niet meer zouden zijn’. FRANKEN heeft de natuurlijke wijze waarop de paters hun wijsheid en spiritualiteit inbrachten in het proces, als een grote meerwaarde ervaren. Ze begroetten ons steevast met de woorden: “Fijn dat jullie er zijn”. Het is ogenschijnlijk iets kleins, maar het doet toch iets met de sfeer en de manier van omgaan met elkaar. Uiteindelijk is het zelfs voelbaar in de uitstraling van het totale project.

Het verhaal gaat door

We zijn enorm trots op het resultaat. Er zijn zoveel mensen bij dit project betrokken, met allerlei achtergronden en professies. Dan is het een eer hier het projectmanagement voor te mogen doen. Iedereen realiseerde zich ook met iets unieks bezig te zijn. Over ieder detail is nagedacht. Het geheel is echt beter dan de som der delen. Het verhaal is werkelijk krachtig en aanstekelijk. Om het in de woorden van pater Louis Mulder te zeggen: “Het verhaal gaat door.”

Lees alle verhalen op https://www.domusdela.nl/hetverhaalgaatdoor

Hieronder vindt u naast prachtige foto’s van het project, een aantal links naar de laatste nieuwsartikelen. We zijn blij dat DOMUSDELA niet onopgemerkt is gebleven.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.