Expertise

Wat is belangrijker: prijs of kwaliteit?

Wat is belangrijker: prijs of kwaliteit?

Het is een vraag waarover bureau FRANKEN regelmatig discussieert met opdrachtgevers: is een goede prijs nu het belangrijkste of een goede kwaliteit? Peter Sengers deelt in dit artikel zijn visie hierop.

Het belangrijkste is een goede prijs/kwaliteitverhouding

In de praktijk maakt Peter altijd een prijs/kwaliteit-overzicht zo legt hij uit: “Onderdeel van onze taak als projectmanager en inkoper is dat we goed controleren of de aannemer eigenlijk wel aanbiedt wat er gevraagd wordt in de aanvraag, dit kan zijn volgens bestek en tekeningen of technische omschrijving. Voldoet het aan de kwaliteitsvoorwaarden die we gesteld hebben? Is dat het geval, dan gaan we de offertes vergelijken. En bij die prijsvergelijking letten we vervolgens heel goed op of alle kosten wel meegenomen zijn in de offerte. Meerprijzen zorgen immers vaak voor overschrijding van het budget en dat willen we zo veel mogelijk voorkomen.”

Betrouwbaarheid qua planning speelt ook mee

Zijn er eigenlijk niet meer onderdelen waarop gelet zou moeten worden, naast prijs en kwaliteit? Peter: “Jazeker, het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat een aannemer ook daadwerkelijk volgens de planning van het project kan werken. Betrouwbaarheid is namelijk een goede reden om wel of niet voor een bepaalde partij te kiezen. De afstemming tussen alle verschillende partijen moet gewoon goed zijn en wij proberen dat vooraf zo goed mogelijk te borgen.

Onderbouwd advies op basis van bevindingen

Eigenlijk is er helemaal geen discussie mogelijk over dit onderwerp, vertelt Peter: “Kwaliteit staat voorop. Zodra er een alternatief wordt aangeboden voor een lagere prijs, kijken we altijd eerst of de kwaliteit daarvan wel voldoet aan de gestelde voorwaarden. Dus in die zin gaat kwaliteit altijd boven prijs. Op basis van onze bevindingen maken we een onderbouwd advies richting onze opdrachtgevers. Dat is vooral belangrijk bij grote projecten, zoals DOMUSDELA, waar we met zo’n 20 partijen tegelijk bezig zijn geweest. Alle onderdelen werden apart aanbesteed en dan vertrouwt de opdrachtgever zwaar op ons advies. Wij houden dan het overzicht qua prijs, kwaliteit en planning.”

Wilt u eens met Peter Sengers praten over de inkoop van uw project? Neem dan contact op.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.