Expertise

Bouwkundige inspectie in een kano

Soms zijn er van die dagen dat je ineens een totaal andere opdracht binnenkrijgt dan wat je gewend bent. Dit keer ging het over het maken van een kostenraming voor restauratie van een van de gewelven in Den Bosch, onder de Oude Apotheek en het Regentenhuis. Over het water. Maar daar liep bureau FRANKEN niet voor weg. Een kano bracht uitkomst.

Gebouw uit de 16e eeuw

Op het terrein van het vroegere Groot Ziekengasthuis aan het Burgemeester Loeffplein in ’s-Hertogenbosch, bevindt zich een complex van aaneengeschakelde gebouwen dat in de nabije toekomst wordt herbestemd. Het complex kent een vrij ingewikkelde bouw- en verbouwgeschiedenis die binnen de kaders van deze verkenning niet tot in detail te ontrafelen was.

Tot het complex behoort een verondersteld laat zestiende-eeuws gebouw dat tegenwoordig als het Regentenhuis wordt aangeduid, de voormalige apotheek én de vroegere portierswoning. In verband met de voorgenomen herontwikkeling van het terrein van het vroegere Groot Ziekengasthuis en de gebouwen die op dit moment nog op dit terrein staan, is meer inzicht gevraagd in de monumentale waarden die in dit complex vertegenwoordigd zijn. Dat er sprake is van monumentale waarden, is evident. Verschillende gebouwen in het complex zijn geregistreerd als monument of als beeldbepalend pand.

Anders dan anders

Bouwkundige inspecties zijn dagelijks werk voor bureau FRANKEN, maar dit specifieke geval was toch net even iets anders, vertelt projectcoördinator Tjeerd Ligthart: “Het maken van een raming is één van onze dagelijkse werkzaamheden en ook het doen van een bouwkundige opname is ons niet vreemd. Deze opdracht was echter wel een uitzondering op de regel. Om het gewelf te inspecteren was het nodig een aantal meter te varen. Het gewelf was namelijk over de Binnendieze in het centrum van Den Bosch. Aangezien we normaal gesproken vanaf straatniveau en in gebouwen inspecties uitvoeren, hadden we voor deze opname een andere aanpak nodig.”

Met de kano op pad

Er waren meerdere opties om deze opdracht goed uit te voeren. Zo werd er nagedacht over het regelen van zogenaamde droogpakken, of het huren van een boot. Tjeerd: “Uiteindelijk kwam Dorien met de oplossing, we konden hun kano gebruiken vertelde ze. Deze hebben we vervolgens op het dak van de auto gebonden om zo vanuit Eindhoven naar Den Bosch te rijden. Het was slechts een paar meter varen, want onder het gewelf was een plateau waar we konden lopen op een zandbed. Uiteindelijk was een bijzonder avontuur want met een kano door het centrum van den Bosch sjouwen is iets wat je niet elke dag doet. De opname zelf was toen zo gepiept en op basis van onze bevindingen hebben we een goed technisch en financieel advies kunnen geven om de schades aan het gewelf te herstellen.”

Wilt u eens met Tjeerd Ligthart praten over uw project? Neem dan contact op.

Ook benieuwd hoe uw pand er bouwkundig bijstaat?

Of heeft u een andere uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.