Actueel

Meedenken over community building op het TU/e-terrein

Meedenken over community building op het TU/e-terrein

De afgelopen jaren is bureau FRANKEN voor Woonbedrijf druk bezig geweest met de bouw van 735 studentenwoningen op het TU/e terrein in Eindhoven. Dankzij onze verbindende en holistische projectaanpak met Woonbedrijf was bureau FRANKEN bewust betrokken bij een breed aantal van facetten van dit project, van conceptvorming (inclusief community-building) tot uitwerking en directievoering binnen de Design & Build contractstructuur. 

735 studententwoningen op campus 

Sidney den Engelsman was namens Hubbel Community Café betrokken bij dit project. Hij vertelt samen met Alejandr Sola Bengoechea, student Electrical Engenering en een van de eerste bewoners, hoe alles te werk ging. 

De woningnood in Eindhoven is groot. 735 nieuwe studentenwoningen is volgens den Engelsman helaas nog niet genoeg. “Als je bij Woonbedrijf inschrijft heb je meer tijd dan je nominale studietijd nodig om in aanmerking te komen voor een studentenwoning. Om in een particulier studentenhuis een kamer te vinden is de concurrentie moordend. Voor iedere kamer staan 20 mensen in de rij.” 

Toch is hij positief over de nieuwe woningen op het TU/e-terrein. “Eigenlijk is het een druppel op de gloeiende plaat, maar het haalt wel de druk van Vestide af als je in één keer 735 woningen op de woningmarkt zet.” 

Natuurlijk heeft het ook invloed op de campus zelf. De 735 woningen geven reuring op het TU/e-terrein. Niet alleen tijdens lesuren, maar ook ’s avonds en in het weekend.  

Voor studenten is het fijn om op de campus te wonen. Lopend naar college, de studentenvereniging, de sportaccomodaties en het Hubble Community Café. Daarnaast zijn de woningen voorzien van een hoog energielabel, ruim van opzet en zijn er in de gebouwen genoeg ruimtes waar gezamenlijke activiteiten kunnen worden gedaan. 

Hart van de community 

Volgens van Engelsman heeft de Eindhovense universiteit een enorme groeiambitie en heeft er baat bij dat dit project een succes wordt. 

“Ik vond het geweldig om in een vroeg stadium namens het Hubble Community Café bij het project betrokken te zijn. Het is altijd fijn om te merken dat mijn mening als student ook mee meetelt in de besluitvorming. Wij willen met Hubble het hart van de community zijn.” 

Op de TU/e-campus wonen 

De twintigjarige Alejandr Sola Bengoechea uit het Spaanse Benicasim kwam in Eindhoven omdat hij op zoek was naar een Engelstalige opleiding. Hij woonde het grootste deel van zijn leven buiten Spanje in landen als Zuid-Afrika en China. Hij schreef zich in voor diverse universiteiten in Nederland, maar ook in Ierland en Denemarken. Eindhoven bleek de beste papieren te hebben.  

Na zijn opleiding wil hij meteen aan de slag. “Als dat in Eindhoven kan, is de fijn, maar dat hoeft niet per se.” 

“Het is heel gemakkelijk om op de campus te wonen. Je hoeft niet te fietsen, maar kan alles te voet doen. Ik vind het ook heerlijk om de ambiance van de campus te voelen en betrokken te zijn. Daarnaast is het handig, omdat alles wat Eindhoven te bieden heeft in de buurt is. De winkels, de bioscopen, de theaters, het bus- en treinstation, het is allemaal op loopafstand.” 

Toch maakt Alejandr daar niet heel veel gebruik van. Op de campus is alles om handen en vaak een stuk goedkoper. 

De student heeft een studio van 24 m2 die voorzien is van een wc, douche en keuken. “I’m not complaining” lacht hij. De huurprijs is voor Alejandr geen probleem, ondanks dat deze wel duurder is dan in Zuid-Afrika en China. “Omdat ik onder de 23 ben betaal ik volgens mij minder dan normaal.” 

“Ik maak ook veel gebruik van gezamenlijke ruimtes zoals de film- en de gameruimte waar een voetbal- en ijshockeytafel staan.” 

Residents association 

Door deze “community rooms” heeft hij niet alleen meer contact met zijn eigen vrienden, maar heeft ook al veel nieuwe mensen leren kennen. Dit gebeurt nu nog organisch, maar er zijn al plannen om ook meer te organiseren in de toekomst. Van Engelsman vult aan: “Er wordt onder ander door mij hard gewerkt om een “residents association op te zetten.” 

“Er wordt ook met ambassadeurs gewerkt. Dit zijn bewoners die zich, al dan niet betaald door Vestide, extra inzetten voor de community. Dit doen zij voornamelijk via een app.” vervolgt van Engelsman, “Sterker nog, volgende week start een door Woonbedrijf ingehuurde community manager om alle activiteiten in betere banen te leiden.” 

Meer informatie 

bureau FRANKEN blijft de komende tijd nog betrokken bij dit project. 

Meer weten over dit project. Kijk dan op onze projectpagina of neem contact op met Jaimy Siebel door te bellen naar 040 303 45 00.