Studentenwoningen TU/e

Het Paviljoen is een begrip onder voormalige studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). In 1956 werd het gebouwd en pas in 2021 is het gesloopt. Op deze plek komen nu twee woontorens en vijf lagere wooncomplexen, in totaal 735 studentenwoningen. Verhuurder Woonbedrijf vroeg bureau FRANKEN om projectmanagement, kostenmanagement, directievoering en toezicht te realiseren.

Werkvelden

Het project Studentenwoning speelt zich af in de werkvelden Duurzaam, Cultureel en Monumentaal.

Diensten

bureau FRANKEN heeft hier de volgende diensten geleverd:

 • Projectmanagement
 • Kostenmanagement
 • Directievoering
 • Toezicht
Inleiding

Op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven komen twee hoge woontorens en vijf lagere wooncomplexen waarin ook ruimte is voor enkele gemeenschappelijke ruimtes. Deze torens komen op de plek waar vroeger het Paviljoengebouw stond, het eerste gebouw van de TU/e uit 1956. De kleine zeshoekige paviljoentjes, die de basis vormden voor het paviljoengebouw, zijn blijven staan. In de nieuwe wooncomplexen komen zowel gemeenschappelijke als niet-gemeenschappelijke woonruimtes. Een grote focus binnen het project ligt op de community-vorming. Hiervoor is in de lagere wooncomplexen ook ruimte gemaakt voor gemeenschappelijke ruimtes, om de community-vorming zo veel mogelijk te stimuleren.

De opdracht

bureau FRANKEN is zowel betrokken bij de uitvoering als bij het ontwerpproces. Voor de community-vorming en de invulling van de gemeenschappelijke ruimtes is bureau FRANKEN betrokken bij het ontwerpproces.

Het proces

Het bouwproces is momenteel nog in volle gang. De oplevering staat gepland voor juni 2024. Ondertussen wordt er nagedacht over de definitieve invulling van de gemeenschappelijke ruimtes in de laagbouw en hoe de community-vorming goed kan worden gefaciliteerd.

Het resultaat

Het proces is nog in volle gang. De oplevering staat gepland in Q2 van 2024. Na oplevering staat er een woongebouw waarin 735 studenten kunnen wonen, leven, ontspannen en elkaar ontmoeten.

Naast de gebouwde omgeving wordt de juiste aandacht gegeven aan community-vorming, waardoor er ruimte wordt gecreëerd voor studenten om zich te kunnen ontplooien en dat zij kunnen bouwen aan hun duurzame netwerk. Zo ontstaat er een broedplaats voor de talenten van de toekomst!

De cijfers
 • Financiering: € 102.000.000
 • Aantal studentenwoningen: 735
 • Oppervlakte ontmoetingsruimte: meer dan 1000 m2
 • Start: augustus 2022
 • Oplevering: juni 2024
Partners en samenwerkingen

Wij werkten tijdens dit project samen met:

Quote

“We nemen onze verantwoordelijkheid om dit project te laten slagen, ondanks de ingewikkelde omstandigheden in de markt”, zegt Ingrid de Boer, algemeen directeur en bestuurder van Woonbedrijf. “Er is een groeiende behoefte aan prettige en betaalbare studentenwoningen; die behoefte neemt alleen maar toe gezien de groeiambitie van de TU/e.”

Anekdote

Vele mensen die nu op de een of ander manier werken aan dit geweldige project hebben in het verleden gestudeerd in het paviljoen dat stond op de plek waar de woontorens komen te staan.

Team

Onze mensen hadden de volgende taken binnen het project:

 • Ontwerp: VenhoevenCS architecture+urbanism
  Beeld: B1 Design

Tijdlijn

Juni 2023
Bouw vierde verdieping toren West
Juni 2023
Uitzicht vanaf de wintertuin
Juni 2023
Uitzicht verhoogde vloer café
Juni 2023
Toekomstige studio's
Juni 2023
Toekomstige fietsenstalling
Juni 2023
Begane grond toren West. Hier komt het café
Mei 2023
Bovenaanzicht toren West
Mei 2023
Bovenaanzicht laagbouwcomplexen
Mei 2023
Deelnemers Fontys Dutch Charrette 2023
Mei 2023
Participatiemiddag Fontys Eindhoven
April 2023
Fundering toren West
Maart 2023
Grondwerk laagbouw
Februari 2023
Volstorten fundering
Februari 2023
Fundering