Verhalen

Een interview met Jan Burgmans van Bruns B.V. over De Ploeg in Bergeijk

Een interview met Jan Burgmans van Bruns B.V. over De Ploeg in Bergeijk

De Ploeg in Bergeijk is naast een rijksmonument ook een vol opererend bedrijfspand. Gerrit Rietveld ontwierp het ooit om dienst te doen als weverij, maar die functie vervult het al jaren niet meer. In 2016 betrok de firma Bruns B.V. het monument, maar niet voordat het volledig gerenoveerd en gerestaureerd was. Nu ademt het gebouw weer de sfeer die Rietveld bedoelde, terwijl er de mooiste tentoonstellingen en inrichtingen, die over de hele wereld te zien zijn, technisch geperfectioneerd en gefabriceerd worden. bureau FRANKEN had een fijn gesprek met directeur Jan Burgmans. Hij nam het bedrijf in 1999 van Hans Bruns over die enkele decennia eerder als maquettebouwer begon.

55 jaar oud

Bruns heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot tentoonstellingsontwikkelaar, altijd in samenwerking met de klant en een creatief bureau. “We maken vertalingen van creatieve ontwerpen naar bouwbare producten. En daar gebruiken we voornamelijk techniek voor, op de meest creatieve manieren”, legt Jan Burgmans uit. “Sciencecentra, musea, bezoekerscentra, brand experiences, altijd technisch multidisciplinaire tentoonstellingen. Veel techniek, interactiviteit en educatie.” Zodra een klant aanklopt bij Bruns gaat het bedrijf op zoek naar een passend ontwerpbureau en ontstaat er een driehoeksverhouding. En een zeer specialistisch traject. “De ontwikkelfase is soms wel een jaar, anderhalf jaar lang voordat we überhaupt aan de technische vertaling beginnen. Onze rol is om de klant én het ontwerpbureau te ondersteunen bij het gebruik van techniek, materiaal, de toepassingen daarvan, budgetteringen, planning en uitvoering.

Vroeger waren we echt een fabrikant. Dan begonnen we zodra het ontwerpbureau een definitief ontwerp aanleverde, nu praten we al mee vanaf de conceptfase.” Terwijl vroeger technisch volledig functionerende maquettes werden gebouwd, denkt Bruns nu juist in het groot mee. “Daar zijn we dan ook 55 jaar oud voor geworden”, lacht Burgmans.

Rijksmonument De Ploeg

“Als we hadden gekozen voor nieuwbouw waren we niet tegen minder problemen aangelopen, maar het had zeker veel minder geld gekost. Daar ben ik van overtuigd. Maar net als iedereen hier in de buurt hebben we een warm hart voor De Ploeg.” Toen de gemeente Bergeijk Bruns vroeg om het pand te betrekken begon een lang en pittig traject voor de financiering. Uiteindelijk met zeer positieve afloop: “Deze locatie geeft ons bedrijf een echte meerwaarde. Iedereen die het park binnenrijdt vindt het prachtig. Als ze vervolgens binnenkomen is de verrassing nog groter. Ik had van tevoren niet verwacht dat het zoveel impact zou hebben. Van de provincie moest het rijksmonument De Ploeg en het rijksmonument Mien Ruyspark als uniek ensemble blijven bestaan. De desinvestering die we daarvoor gemaakt hebben, verdienen we gegarandeerd binnen een paar jaar terug.”

De interesse voor Rietveld blijft ook onverminderd groot merkt Jan Burgmans. “Het is ongelooflijk hoeveel mensen hier iedere dag door het park lopen. Wij hebben De Ploeg dan wel gekocht, maar in gedachten is het pand nog van de gemeenschap en vooral van de oud medewerkers. Dat is een prachtig iets.”

Onmisbare schakel

Het aankopen, renoveren en gebruiksklaar maken van een rijksmonument heeft nogal wat voeten in de aarde, daar was Burgmans zich zeer van bewust. “Normaal gesproken ben ik niet zo van de adviseurs, maar nu was ik bang dat we door onwetendheid wellicht het monument zouden verstieren. Met bureau FRANKEN had ik mensen om me heen die rust en advies gaven op vele vlakken. Echt een onmisbare schakel in het hele proces.” Vanaf de start heeft bureau FRANKEN begeleiding gegeven bij subsidieaanvragen, het vergunningstraject en de onderhandelingen met de verschillende overheden.

Daarnaast was de bouwhistorische kennis van bureau FRANKEN van zeer bepalende waarde. “Je denkt alleen maar in belemmeringen bij zo’n monument. Maar als je er goed over nadenkt geeft het ook kansen. Als je je verdiept in de filosofie van Gerrit Rietveld dan hadden we volgens hem het pand bijna helemaal mogen slopen en opnieuw bouwen. Maar dat wist ik niet aan het begin. Door met de architect en bureau FRANKEN in die filosofie te duiken heb ik veel geleerd. En meer met het pand kunnen doen dan ik ooit gedacht had.”

De samenwerking is van directe invloed geweest op het uiteindelijke resultaat en daar is Burgmans enorm gelukkig mee. “De achterkant van De Ploeg bestaat uit historische wanden met een hoge monumentenwaarde. Ik had verwacht dat die allemaal intact moesten blijven. Driekwart is nu gesloopt, daardoor is de indeling van het pand compleet anders.” En het gedachtengoed van Rietveld blijft aanwezig: “Wij zijn tentoonstellingsinrichters en dat gaan we straks ook hier doen. Na de sloop hebben we veel materialen en objecten uit het gebouw bewaard. Die gaan we gebruiken in de tentoonstellingen die hier gehouden worden. Met dat argument heeft de rijksdienst waarschijnlijk ook wat meer toegegeven denk ik.”

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.