Verhalen

Birgit Kersten van Vitalis Vonderhof over de verbouwing van 40 aanleunappartementen

Birgit kersten van Vitalis Vonderhof over de verbouwing van 40 aanleunappartementen

Al ruim 30 jaar zet Birgit Kersten (54) zich met hart en ziel in voor de zorg van anderen. In 1987 kwam zij vanuit Duitsland bij haar man in Nederland wonen en werkte als verpleegkundige bij Stichting Peppelrode. “Ik heb jaren in de nachtdienst gewerkt, maar toen de kinderen ouder werden wilde ik iets anders.” Birgit ging overdag werken en is nu één van de twee managers bij Vitalis Vonderhof. Daar leidt ze de dagelijkse gang van zaken en werkte intensief samen met bureau FRANKEN bij de verbouwing van 40 aanleunappartementen.

Tijd om te investeren

Een paar jaar geleden viel het Birgit op dat de appartementen die Vitalis Vonderhof aanbood niet langer aansloten op de zorgvraag van nieuwe cliënten. “Vijf jaar geleden was Vonderhof een verzorgingstehuis met kleine appartementen, waarin de bewoner zich vrij kon bewegen en een grote mate van zelfstandigheid had. Nu is Vonderhof een verpleeghuis. Daar gelden ander regels en normen. Een verpleeghuiscliënt heeft een grote mate van zorgbehoefte. Zo’n twee jaar geleden moesten we mensen weigeren, omdat ze een te grote rolstoel hadden, niet bij de kraan konden of niet met hun rolstoel over de drempel van de badkamer konden komen. Dat was niet alleen vervelend voor hen, maar ook voor onze medewerkers. Zij moesten enorme lichamelijke inspanningen verrichten om de benodigde zorg te bieden. Ik heb toen een plan geschreven voor de raad van bestuur, om hen te overtuigen van de noodzaak van een verbouwing. Dat is uiteindelijk gehonoreerd.”

Rust en expertise

Het projectmanagement van de verbouwing kwam in handen van bureau FRANKEN terecht. “Ik mocht wederom samenwerken met Barbara Bonfrer, die ik nog kende van de verbouwing van de PG. Een kleinschalige, afgeschermde woonvorm voor acht cliënten met dementie.” De aanwezigheid van Barbara gaf Birgit rust, overzicht en een hoop expertise. “Barbara staat met beide benen op de grond. Geen gedoe, gewoon aanpakken. Ze heeft de bouw begeleid en de financiën in de gaten gehouden. Er werden offertes van diverse firma’s beoordeeld door bureau FRANKEN en gekeken welke het beste bij ons paste. Dat was niet per se de goedkoopste. Als je daarvoor kiest kunnen zaken over het hoofd gezien worden, waardoor de kosten stijgen. Uiteindelijk zijn we bij BAN Bouw uitgekomen. In eerste instantie was ik sceptisch, maar het project is uiteindelijk goed afgesloten. Goede communicatie, korte lijntjes, bellen, foto’s via WhatsApp voor de communicatie en af en toe pittige meetings met de bouwers. Barbara wist daar feilloos mee om te gaan.”

Kwetsbare doelgroep

Zo een grootscheepse verbouwing neemt de nodige ongemakken met zich mee, maar deze keer was er een extra uitdaging. “Al onze cliënten moesten hier blijven. Daarom gingen ze tijdelijk met tweeën op één kamer. Dat betekende niet alleen voor hen een hele aanpassing, maar ook voor de mensen die hier werkten. Doordat alles vooraf met alle partijen goed is besproken, is alles naar wens verlopen. Af en toe was er wat bijsturing nodig, maar dat regelde Barbara meteen. Inclusief het direct opvragen van nieuwe offertes en plannen. Ze heeft me perfect geholpen in het maken van keuzes.”

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.