Verhalen

Bert Evers: van pensionado naar projectcoördinator

Het pensioen. Sommigen kijken er reikhalzend naar uit, voor anderen is het een schrikbeeld van geraniums, middagtelevisie en verveling. Weer anderen hebben er gewoon maling aan. Zoals Bert Evers. Hoewel hij in de zomer van 2017 met welverdiend pensioen ging, koos Bert juist voor een nieuwe carrièrestap: projectcoördinator bij bureau FRANKEN.

Soms loop je elkaar precies op het juiste moment tegen het lijf. Zoals die ene junidag in 2017 in Natuurtuin ’t Loo in Bergeijk. Bert: “Daar kwam ik Karel Franken tegen die ik nog kende van het Máxima Medisch Centrum, waar ik als bouwkundige de nieuwbouw coördineerde en Karel als stagiair bij Hurks werkte. We raakten aan de praat, ik vertelde dat ik net met pensioen was en het werk toch wel miste. Drie maanden later was ik als projectcoördinator aan de slag bij bureau FRANKEN.” Het balletje kan af en toe raar en razendsnel rollen.

Bouwkundige spil tussen ziekenhuis en architect

Dat bureau FRANKEN Bert graag in de gelederen opnam is niet vreemd, gezien Berts flinke staat van dienst binnen het bouwmanagement. Bert begon zijn carrière als tekenaar bij een architectenbureau en deed er in de avonduren nog eens twee bouw gerelateerde opleidingen bij: een bouwtechnische lerarenopleiding en een studie Organisatie & Calculatie. Met de diploma’s op zak verruilde hij na zes jaar het architectenbureau voor de gezondheidszorg. “Natuurlijk wel binnen mijn bouwtechnisch vakgebied. Bij het toenmalige Sint Joseph Ziekenhuis hield ik me eerst bezig met interne verbouwingen. Vervolgens richtte ik me als bouwkundige vier jaar lang op de nieuwbouw van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Daar coördineerde ik de bouw en fungeerde als spil tussen ziekenhuis, adviseur en architecten.”

Educatieve ervaring inzetten in de bouwpraktijk

Toen het nieuwe ziekenhuis rond 1990 een feit was, zat ook voor Bert het werk er op. Hij ging weer bij een architectenbureau werken en begeleidde als projectleider tal van winkelprojecten voor het Ahold-concern. “Een heel andere wereld dan de zorgwereld. Met strakke deadlines en projecten van korte levensduur.” Maar ook een wereld die ervoor zorgde dat Bert iets met zijn lerarenopleiding ging doen. “Ik stoorde me steeds meer aan het lage kennisniveau van medewerkers die vers van de middelbare school kwamen. Waarom dan niet mijn ervaring daarvoor inzetten?” Zo kwam Bert terecht bij Bouw Educatie Groep Veldhoven, een samenwerkingsverband van regionale aannemers. ‘Mijn taak was om de jongens die van het vmbo afkwamen en verder wilden in de bouw, in de dagelijkse werkpraktijk bij te scholen.” Een mooie uitdaging in theorie, maar de praktijk bleek minder bij Bert te passen. “Ik moest veel sollicitatie- en functioneringsgesprekken voeren, waardoor ik me soms meer een personeelsfunctionaris voelde.”

… En weer bouwen aan de zorg

Vijf leerzame jaren later was het daarom weer tijd voor verandering: Bert ging terug naar de zorg en werd tot aan zijn pensioen projectcoördinator bij het VieCuri Medisch Centrum in Venlo waar men druk bezig was met de op handen zijnde renovatie. “Een beetje hetzelfde werk dus als ik eerder met veel plezier bij het Máxima deed. Wat ik zo leuk vind aan de gezondheidszorg? Het is een erg interessante wereld waarin de ontwikkelingen enorm snel gaan terwijl aan de gezondheidszorg zelf in principe weinig verandert. Wat dat betreft zijn er zeker overeenkomsten met de bouwwereld: ook daarin volgen de ontwikkelingen elkaar razendsnel op, maar uiteindelijk blijft bouwen gewoon bouwen. Zorgen dat alle betrokkenen zo goed mogelijk samenwerken om tot het beste doel en resultaat te komen, dat is gewoon leuk om te doen en blijft altijd spannend.”

Vliegende keep met schat aan ervaring

En nu vindt Bert die spannende uitdaging dus als projectcoördinator bij bureau FRANKEN, voor maximaal drie dagen in de week. “Je moet me eigenlijk zien als een soort vliegende keep. Ik vul in waar behoefte aan is en spring bij waar nodig. De medewerkers met een vast dienstverband hebben voorrang, is er meer werk dan kom ik erbij. En die constructie bevalt alle partijen uitstekend. Ik heb natuurlijk in de loop der jaren een schat aan ervaring opgebouwd. Ik merk dat die steeds meer op prijs wordt gesteld: intern, maar hopelijk ook steeds vaker extern. Want het zou toch mooi zijn als potentiële opdrachtgevers in de zorg voor bureau FRANKEN kiezen!”

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.