Verhalen

Bart van Gestel 12,5 jaar in dienst bij bureau FRANKEN

Bart van Gestel 12,5 jaar in dienst bij bureau FRANKEN

Stedenbouwkundig ontwerper Bart van Gestel is bij bureau FRANKEN als projectmanager het verlengstuk van de opdrachtgever. “Daarnaast ben ik de spil tussen de opdrachtgever en andere adviseurs in een project, zoals een gemeente die je nodig hebt voor de vergunningen.” Projectmanagement en stedenbouw zijn dan ook Barts specialisaties.

Stedenbouwkundige

Door zijn studie Stedenbouwkunde aan de Avans Hogeschool in Tilburg heeft Bart veel kennis van ontwerpen. “Mijn kracht ligt aan het begin van een project: van initiatief en haalbaarheid tot het verkrijgen van de benodigde vergunningen.” Grootste uitdaging vindt Bart het bij elkaar houden van de verschillende partijen in een project en hun belangen behartigen. “Dat is tegelijkertijd ook het moeilijkste, want bij de start van een project moet je meteen gevoelige zaken bespreken, terwijl je nog niet altijd het vertrouwen hebt. Ervoor zorgen dat de groep mensen het niet alleen op papier met elkaar eens is, maar dat zij ook kunnen samenwerken, is de uitdaging.”

Meer zelfstandige rol

Barts loopbaan bij bureau Franken startte 12,5 jaar geleden. “Na de hogeschool ben ik er meteen gaan werken. De eerste paar jaar als assistent van onze directeur Karel Franken. Dat is in de loop der jaren gegroeid naar een steeds meer zelfstandige rol. Nu draai ik de projecten grotendeels alleen.” Er is wel wat veranderd in de afgelopen jaren, vindt Bart. “Karel is bureau FRANKEN gestart met veel kennis en een netwerk vanuit de aannemerij. Als stedenbouwkundige had ik een totaal andere achtergrond. Wanneer ik nu terugkijk, zie ik dat we naar elkaar zijn toegegroeid. We werken nu meer in de breedte. Dat maakt het voor mij interessant.”

Divers en complex

Hoe zijn rol bij bureau FRANKEN er in de toekomst uitziet, weet Bart niet. “Ik begeleid heel diverse en complexe projecten. Liever lever ik niet steeds standaard projecten bij verschillende opdrachtgevers. Ik wil worden uitgedaagd. Als dat gebeurt, zie ik me nog wel 12,5 jaar doorgaan.” Wel wordt er steeds meer van hem en zijn werkgever verwacht. “Het budget en de planning van de projecten staan onder druk. Wat je ook in de samenleving ziet: alles moet sneller. De traditionele doorlooptijd van een bouwproject kent meerdere jaren. De verschillende fasen worden steeds korter. Bovendien wordt je werkdag door de huidige communicatiemiddelen anders. Het is niet meer van negen tot vijf. Er wordt meer flexibiliteit van je verwacht.”

De Ploeg en Maaspoort

Bart vindt het vooral erg leuk om aan projecten te werken die de woonomgeving veraangenamen. Meest trots is hij op De Ploeg in Bergeijk. “Dat is een uniek proces geweest. We hebben in elf maanden tijd een rijksmonument gerestaureerd. Het vergunningstraject dat we hebben doorlopen, is echt een huzarenstuk. Doordat we minder tijd nodig hadden voor dit traject dan gecalculeerd, konden we eerder met de uitvoering starten. Dat kwam mede door de goede samenwerking tussen de gemeente, de rijksdienst voor het cultureel erfgoed en de monumentencommissie.”
Het meest geleerd heeft hij van Theater de Maaspoort in Venlo. “Dat project heb ik van het begin tot aan het einde meegemaakt. De technische ervaring die ik daar opdeed, was fantastisch.”

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.