Gebouw TQ – Eindhoven

Het rijke industriële verleden van Eindhoven wordt op diverse plekken in de stad op fraaie wijze ingezet voor wonen en werken. Na Strijp-S ontpopt nu het naastgelegen Strijp-T zich tot vruchtbaar ontwikkelgebied waar innovatieve bedrijven zich als een vis in het water voelen. De vroegere energiecentrale gebouw TR, omgedoopt tot Innovation Powerhouse en sinds begin 2018 werkadres van bureau FRANKEN beet hier met een paar andere bedrijven het spits af. Pal erachter krijgt ook gebouw TQ nu weer een mooie functie.

De grote groei van Philips in de naoorlogse jaren vijftig van de vorige eeuw was de belangrijke reden voor de ingebruikname van gebouw TQ. Door de jaren heen huisden hier grote spelers als Philips Medical Systems, NXP en ASML. Met een oppervlakte van maar liefst 40.000 vierkante meter is het vandaag de dag nog steeds een van de grootste bedrijfspanden in Eindhoven. Eentje met flink wat potentie, zag ook Bouwonderneming Goevaers & Znn. B.V. En dus kocht de organisatie een aantal jaar geleden het gehele Strijp-T-terrein op. Na de intensieve metamorfose van gebouw TR naar Innovation Powerhouse was het de beurt aan gebouw TQ en de bijbehorende laagbouw om op de schop te gaan. Om vervolgens als duurzaam bedrijfsverzamelgebouw verhuurd te worden aan innovatieve, groeiende en ambitieuze bedrijven binnen de themagebieden Hightech, Smart Society, Sustainability en Experience.

Volledige vrijheid voor huurders

Hiervoor werd het karakteristieke pand grotendeels gestript, wind- en waterdicht gemaakt en zijn de essentieelste installaties, zoals verwarming en ventilatie aangebracht. Geheel naar individuele wens van de huurders volgt later de verdere invulling. Zo ontstaat er niet alleen bedrijfsruimte op maat, maar ook unieke mogelijkheden. De huurders krijgen zo letterlijk alle ruimte om grote oppervlaktes te huren en geheel naar eigen inzicht in te vullen. Inmiddels is een aanzienlijk deel van het imposante perceel verhuurd. 3D-metaalprinter Additive Industries en CTOUCH, producent van interactieve schermen, hebben al hun activiteiten naar Strijp-T overgebracht en binnenkort volgen Eindhoven Gym (souterrain) en Fontys ICT (eerste en tweede verdieping). bureau FRANKEN ondersteunde Bouwonderneming Goevaers & Znn. B.V. in het offertetraject voor de huurderspakketten.

Efficiënt geordende informatie

In een vroeg stadium vroeg bureau FRANKEN offertes aan voor bijvoorbeeld tussenwandjes en aanvullende installaties als verwarming en ventilatie. Dat gebeurde op basis van overleggen met (mogelijke) huurders. Door deze proactieve aanpak waren de mogelijkheden en bijbehorende kosten snel in kaart gebracht. Waarna een goede keuze kon worden gemaakt op basis van kwaliteit en prijsniveau. Zo kregen de potentiele huurders van gebouw TQ en de aanpalende laagbouw alle informatie over mogelijkheden en bijbehorende kosten in een huurderspakket. Ook het opstellen van de conceptaanbiedingsbrieven voor de huurders behoorde tot ons takenpakket. Momenteel is nog een beperkt aantal units in gebouw TQ beschikbaar. Op www.gebouwtq.nl/te-huur/ navigeert u eenvoudig door het aanbod. 

Rol bureau FRANKEN

 • Opname van de bestaande situatie
 • Bijwonen van overleggen met (potentiele) huurders
 • Opvragen van prijzen bij diverse installateurs en onderaannemers
 • Opstellen van bouwkostenramingen per huurder
 • Opstellen van concept aanbiedingsbrieven per huurder
 • Ondersteuning in het offertetraject voor de huurderspakketten

Tijdlijn

 • Ondersteuning in januari/april 2018

Externe Samenwerking

 • Goevaers & Znn – Eigenaar/ontwikkelaar
 • Van Hout adviseurs en Installateurs – Installateur W-installaties
 • Timmers Projecten & Service -Installateur E-installaties
 • Trigion – Installateur beveiliging en cameratoezicht
 • TenBack Projecten – Binnenkozijnen, -ramen en -deuren, binnenwanden en plafonds
 • Advies- en Ingenieursbureau Van de Laar B.V. – Constructeur