Expertise

Zo lost bureau FRANKEN bouwconflicten op

Bij bouwprojecten zijn allerlei partijen betrokken. Ieder heeft zijn eigen taak. Maar soms ontstaan er conflicten tussen verschillende partijen. Karel Franken is als oprichter van bureau FRANKEN vaak ingeschakeld om bouwconflicten mee op te lossen. In dit artikel legt hij uit hoe hij dat aanpakt.

Verbinding is extra belangrijk

Voor alles waar bureau FRANKEN bij betrokken is, staat verbinding centraal, aldus Karel: “Dat is bij bouwconflicten extra belangrijk. In deze gevallen merk ik dat partijen elkaar onvoldoende verstaan. Het lijkt alsof ze verschillende belangen hebben, terwijl er in feite maar één gemeenschappelijk belang is: dat het project goed afgerond wordt en dat er inzicht ontstaat “hoe het wel kan”. Dat is voor mij altijd het uitgangspunt om de gesprekken met partijen aan te gaan. Vaak worden wij daarvoor gevraagd door betrokken juristen of door één van de twee betrokken partijen, eventueel via hun relaties.”

Meningsverschillen zijn oké

Soms wordt bureau FRANKEN ingeschakeld bij projecten puur om het bouwconflict op te lossen, terwijl er verder geen andere werkzaamheden, zoals projectmanagement of inspecties, worden gedaan door het bureau. Karel: “Er is dan vaak sprake van een behoorlijk verzuurde relatie tussen de partijen. De Raad van Arbitrage heeft soms al uitspraak gedaan als wij ingeschakeld worden. De partijen, meestal de aannemer en de opdrachtgever, moeten dan dus gewoon weer met elkaar aan de slag. Een opdrachtgever kan bijvoorbeeld denken: “Maar dit heb ik niet gekocht!”, terwijl een aannemer denkt: “Maar hier kan ik niets aan doen!”. We beginnen bij zulke conflicten met een kort onderzoek of er een bereidheid of noodzaak is voor partijen om het samen op te lossen. Vanuit ons vakgebied gaan we vervolgens zorgen dat er een gezamenlijk inzicht ontstaat over de mogelijke oplossingen. Meningsverschillen zijn er en mogen er zijn, maar partijen gaan elkaar weer verstaan wanneer de oplossingen besproken worden.”

Voorstel voor technisch haalbare oplossing

Opdrachtgevers blijven vaak stug vasthouden aan het oorspronkelijke plan, zonder oog te hebben voor de technische haalbaarheid of voor veranderingen die tijdens het proces zijn opgetreden. Aannemers zijn vaak geneigd om de voor hen zo financieel aantrekkelijk mogelijke oplossing te kiezen gaandeweg het proces. Karel geeft aan dat hier de meeste bouwconflicten uit voortkomen: “Er is eerst ruimte voor partijen om alle meningen in te brengen en we zetten van daaruit de feiten op een rij. Daarna werken wij naar een voorstel toe. Een technisch haalbare en voor het gebruik realistische oplossing. We houden rekening met de emoties die er aan beide kanten zijn. Het is verbindend om met elkaar de feiten op een rij te zetten. Onze oplossing is vaak goed te verteren voor beide partijen omdat we na lange tijd van discussie tussen partijen over waarom het niet kan, laten zien “hoe het wel kan.”

“Gevloerde partijen helpen opstaan.”
Peter van Beek
(Biesbosch MuseumEiland)

Zo is het vervangen en daarna goedkeuren van een vloer in de tentoonstellingsruimtes van een museum mogelijk gemaakt, nadat het museum was opgeleverd en al volledig in gebruik was. Er zijn veel andere voorbeelden. Verstandige oplossingen ontstaan vaak eerder als er rustig, respectvol gesproken kan worden en er een urgentie is om te komen tot een oplossing. bureau FRANKEN biedt deskundigheid, is kritisch onafhankelijk en loyaal aan de opgave.

Wilt u eens met Karel Franken praten over uw project? Neem dan contact op.

Heeft u een bouwconflict?

Of heeft u een andere uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.