Expertise

bureau FRANKEN zet zich in om de cultuursector weer te laten draaien

bureau FRANKEN zet zich in om de cultuursector weer te laten draaien

Als projectmanagementbureau werken we veel aan bouw gerelateerde projecten in de cultuursector. We voelen ons goed thuis in het samenwerken met de culturele partijen en het mogelijk maken van hun huisvestingsvraagstukken. Graag willen wij daarom een bijdrage leveren aan initiatieven die het mogelijk maken om zo snel mogelijk weer op een veilige manier live-events mogelijk te maken. Om die reden zijn we partner geworden van Fieldlab evenementen, een samenwerking tussen de overheid en de evenementensector.

Waar lopen we tegen aan?

Iedereeen wil graag weer dat de cultuursector kan draaien. Het moet echter wel veilig kunnen worden georganiseerd. Bottleneck is op dit moment dat het niet mogelijk is om op basis van wetenschappelijk onderzoek de risico’s in kaart te brengen.

Doel van het onderzoek

Het doel van Fieldlab Evenementen is om gevalideerde bouwstenen te ontwikkelen als bewijslast van de veilige en betrouwbare aanpak. Dit in co-creatie met bedrijven, overheden, wetenschap, belangenorganisaties en publiek. Om daarmee vertrouwen te creëren bij de Rijksoverheid om zo toetsingskaders te verfijnen en de Corona-routekaart aan te kunnen passen. Het programma van Fieldlab Evenementen is gericht op differentiatie van verschillende evenementen (zakelijk en publiek) en situaties (binnen en buiten, statisch of dynamisch, etc.) en het versneld teruggaan naar volledige operatie voor evenementen.

Breda University of Applied Sciences (BUAS) voert het onderzoek uit en is penvoerder. De verkregen data stelt TU Delft en de Radboud UMC in staat om wetenschappelijke rekenmodellen op te zetten voor de risicoberekening van live-events. Op basis van deze risicoanalyse worden adviezen uitgebracht over het veilig organiseren van events. Opdrachtgever van het onderzoek is het RIVM.

Rol bureau FRANKEN

Bureau FRANKEN maakt als partner en expert onderdeel uit van het Fieldlab onderzoekteam. Wij hebben afgelopen jaar veel R&D onderzoek gedaan op het gebied van Internet of Things en hoe deze in het werkveld van onze opdrachtgevers een meerwaarde kan leveren. Vanwege onze expertise op het gebied van de nieuwste technische draadloze track & trace en triage zijn we gevraagd om toe te treden tot het onderzoeksteam, om de juiste track & trace techniek te adviseren en deze tijdens de events te implementeren.

Hoe iets kleins weer iets groots mogelijk kan maken

Tijdens de onderzoeken gaan we zeer nauwkeurig de afstand meten tussen mensen in het publiek, in combinatie met de contactduur. Dit gaan we realiseren met Kinexon uit München. Zij hebben UWB tags ontwikkeld die de afstand en de contactduur tussen de tags registreert, tot op 10cm nauwkeurig. De tag kan de drager een waarschuwing geven bij overschrijding van de veilige afstand en contactduur. Hierdoor wordt het risico op besmetting verlaagd en wordt contactonderzoek in geval van een besmetting mogelijk.

Tegelijkertijd worden intelligente video-opnamen gemaakt door Dynamic Crowd Measurement om de publiekdynamiek te analyseren. Omdat het niet wenselijk is dat het publiek live met tags wordt gevolgd worden tijdens de events, worden de logistieke risico hotspots gemonitord door video-opnamen. Hierdoor kunnen logistieke knelpunten live worden aangepast en naderhand  worden geanalyseerd.

Privacy & veiligheid

Door de koppeling tussen de drager en de tag in het gehele traject te versleutelen wordt met grootste zorgvuldigheid de privacywetgeving in acht genomen. Bezoekers overleggen voorafgaand aan het event een negatieve COVID-19 test. Mocht een bezoeker na het event alsnog positief getest worden op COVID-19, dan kunnen -onder toezicht van de GGD vertrouwenspersoon- de personen die met deze persoon in contact zijn geweest direct gewaarschuwd worden, tot twee weken na het evenement.

Vanaf 15 februari in de praktijk

Het onderzoek wordt breed ondersteunt door vele spelers uit de event-branche, hierdoor kunnen de volgende live testen plaatsvinden:

  • 15 februari Back to Live congres Beatrix Theater i.s.m. Jaarbeurs 500 pax
  • 20 februari Guido Weijers in Beatrix Theater i.s.m. Stage entertainment 500 pax
  • 21 februari voetbalwedstrijd in NEC stadion (KNVB) 1500 pax
  • 28 februari voetbalwedstrijd in Almere City station (KNVB) 1500 pax
  • Dance event in Ziggo dome (ID&T, Mojo) 1300 pax
  • Live concert in Ziggo dome (ID&T, Mojo) 1300 pax
  • Dance event op festivalterrein Biddinghuizen (ID&T, Mojo) 3000 pax
  • Muziek festival op festivalterrein Biddinghuizen (ID&T, Mojo) 3000 pax

Onze samenwerkingspartners:

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.