Sinds begin 2018 opereert bureau FRANKEN vanaf de ruime vierde etage van Innovation Powerhouse op Strijp-T. De energiecentrale van weleer fungeert nu als dynamische inspiratiebron voor innovatieve organisaties. Deze inspirerende werkomgeving is voortaan ook beschikbaar voor kleine zelfstandigen binnen het brede bouwspectrum. Binnen de bedrijfsmuren van bureau FRANKEN kunnen zij een eigen werkplek huren. Marcel van Dijk, eigenaar van MVD architecture & urban planning, is inmiddels helemaal gesetteld in Innovation Powerhouse. Hij deelt zijn ervaring.
Soms kom je iemand precies op het juiste moment tegen. Zo was het ook met Marcel van Dijk en Karel Franken, directeur van bureau FRANKEN. Tien jaar eerder werkten ze samen aan een project voor Vitalis WoonZorg Groep. Marcel toen nog als projectarchitect bij De Bever Architecten. “Toen ik Karel na al die jaren weer zag op een borrel bij VanBerlo vertelde ik hem dat ik als zelfstandige op zoek was naar een eigen plek. Hij wees me op de werkplekken die bureau FRANKEN sinds kort aanbiedt aan ondernemers zoals ik en zo is het balletje gaan rollen.” Korte tijd later verhuisde Van Dijk zijn werkplek naar de vierde etage van Innovation Powerhouse.
“Het bevalt me hier erg goed”, zegt Van Dijk terwijl hij vanaf zijn werkplek uitkijkt over Strijp-T. “Hier kan ik relaties in stijl te ontvangen. Niks mis met afspraken in een koffiezaak, maar een bureau op deze plek oogt toch een stuk professioneler. En het past ook helemaal bij mijn voorliefde voor transformatieprojecten waarbij oude gebouwen met slimme ingrepen nieuw leven wordt ingeblazen. Dan zit je bij bureau FRANKEN natuurlijk helemaal op je plek. Belangrijker nog dan die uitstraling is dat ik hier tussen vakgenoten zit om mee te sparren, te bevragen, van te leren. Zo ontstaat een netwerk en dat geeft veel energie, motiveert en biedt kansen. Ik heb bureau FRANKEN bijvoorbeeld al kunnen assisteren door ontwerp- en bouwtechnisch tekenwerk voor een interne verbouwing van een zorgcentrum op me te nemen. Maar buiten dat is het gewoon al fijn om ’s ochtends in deze dynamische omgeving met andere professionals om me heen aan de slag te gaan.”
Na zijn studie Bouwkunde, richting Architectuur aan de TU/e werkte Van Dijk zeven jaar bij De Bever Architecten en vervolgens bijna drieënhalf jaar bij Trias Architecten in het Belgische Turnhout. “Banen waarin ik veel heb geleerd, in alle fasen van het ontwerp- en bouwproces. Ik voelde daarbij steeds duidelijker dat ik graag mijn eigen signatuur verder wilde gaan ontwikkelen.” Een besef dat in 2017 resulteerde in de oprichting van MVD architecture & urban planning. “De tijd was rijp om zelfstandig verder te gaan, om dat avontuur aan te gaan.”
Met MVD architecture & urban planning pakt Van Dijk graag vraagstukken aan waarin hij zijn voorliefde voor transformeren kan leggen. “Thema’s met dwingende context boeien me. Een binnenstad waar je op een heel klein gebied met scherpe grenzen en randvoorwaarden iets creëert, de herbestemming van een oud fabrieks- of woongebouw. In die ingewikkelde legpuzzel voel ik me het meest op mijn plek. Mooi voorbeeld is een van de projecten waarmee ik nu bezig ben. Binnen de context van het industriële NRE-terrein werk ik aan de combinatie van woonhuis en werkplaats. Een mooie, complexe uitdaging, want mijn eigentijdse ontwerp moet wel duidelijk familie zijn van de historische gebouwen op het terrein. Met elementen als een karakteristiek fabrieksdak, betonnen band op het maaiveld, bijzondere baksteenarchitectuur en een subtiel lijnenspel met verdiepte vlakken hint het ontwerp naar dat industriële verleden. Tegelijk voldoet het ook aan alle eisen van deze tijd. De uitdaging is om die twee werelden te verenigen. Momenteel zit het project in de vergunningsfase, maar ik kan amper wachten tot de bouw kan starten.”
Meer informatie over Marcel van Dijk en MVD architecture & urban planning vindt u op
www.mvd-au.nl