Expertise

Het verschil tussen calculator en kostendeskundige

Het verschil tussen calculator en kostendeskundige

Wat een calculator doet, weten veel mensen wel. Maar wat een kostendeskundige precies doet tijdens bouwprojecten, dat is minder bekend. Michel van Delft is kostendeskundige bij bureau FRANKEN en richt zich daarbij op kostenbeheersing tijdens nieuwbouw, verbouw en renovatie. In dit artikel vertelt hij er meer over.

Verdiepingsslag door integrale kijk

Een calculator rekent uit welke hoeveelheden materiaal en uren nodig zijn, waarna hij een uitkomst presenteert van deze rekensom. Maar een kostendeskundige doet veel meer, vertelt Michel: “Ik kijk altijd naar het grotere geheel, bijvoorbeeld de verbanden tussen verschillende kostenposten of onderdelen. Voor mij is het ook heel belangrijk om te weten hoe een ontwerp in elkaar zit. Zo is bijvoorbeeld het ene metselwerk het andere niet. De prijs is sterk afhankelijk van het gemetselde verband. Een integrale kijk op het project is daarom heel belangrijk. Die verdiepingsslag maak ik altijd in mijn werk als kostendeskundige.”

Details zijn belangrijk

Voor een calculator is het voldoende om puur te kijken naar een prijs voor een standaard onderdeel, maar een kostendeskundige kijkt veel meer naar de details, aldus Michel: “Architecten vragen mij regelmatig wat een gebouw gaat kosten dat zij ontworpen hebben. Dan kijk ik altijd eerst naar de buitenschil, want dat is het duurste element. Hoe meer oppervlak dat heeft, des te duurder is het. Voor ronde vormen heb je minder materiaal nodig dan voor een L-vormig gebouw. Dat zijn typische details waar ik op let.”

Betrokken van A tot Z

De bouwkostenramingen die Michel maakt, zijn voor allerlei bouwprojecten. Van woningen tot kantoren en van theaters tot zorggebouwen. Daarbij is hij niet alleen betrokken in het ontwerptraject, maar ook tijdens de aanbesteding, eigenlijk van A tot Z. Goede voorbeelden daarvan zijn De Ploeg en DOMUSDELA, vertelt Michel: “Daarvoor deden we als bureau FRANKEN ook de integrale kostenbewaking. Blijft de aannemer wel binnen zijn budget en steken onze adviseurs er niet te veel uren in? Ook de subsidiestromen houden we in de gaten. Zo moeten sommige facturen daarvoor naar de subsidieverstrekker worden gestuurd en niet naar de opdrachtgever. Dit proces stroomlijn ik ook als kostendeskundige.”

Wilt u eens met Michel van Delft praten over kostenbeheersing? Neem dan contact op.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.