Remco Mulder is de eerste werknemer bij bureau FRANKEN die in een 100% elektrische auto rijdt. Zijn BMW i3 gebruikt hij zowel zakelijk als privé. De keuze tussen een hybride of helemaal elektrisch was vrij snel gemaakt. “De overheid geeft nog alleen een lage bijtelling voor eigen gebruik als je wagen volledig elektrisch rijdt. Dat maakte het voor mij makkelijk.”
“Karel vroeg me of ik elektrisch wilde rijden. Andere collega’s vonden het maar gedoe. Omdat mijn vriendin thuis onze benzineauto rijdt, durfde ik de uitdaging wel aan. Bij eventuele problemen met de i3 heb ik dan altijd nog een achtervang.” Remco is architect, maar noemt zich projectregisseur. “Het architectenwerk is breed. Je ontwerpt niet alleen, maar je brengt ook partijen bij elkaar, communiceert en visualiseert. Dat vind ik vergelijkbaar met wat een regisseur doet. Mijn rol binnen bureau FRANKEN is divers, maar wel gericht op duurzaamheid. Ik geef advies in duurzame ontwikkeling en bouw. In dat plaatje past een elektrische auto heel goed. Als bureau willen we die duurzaamheid ook uitstralen. We hadden al een aantal hybride wagens in ons wagenpark en nu dus ook een vol elektrische.”
“Er zijn in Nederland nog maar enkele type auto’s die 100% elektrisch rijden. De meeste daarvan zijn een aftreksel van een benzineauto. Deze zijn relatief zwaar en hebben het ontwerp van hun vervuilende broertjes, maar dan iets aangepast. De BMW i3 is speciaal ontworpen voor een elektrische motor. Hij is dan ook zo’n 400 kilo lichter dan andere auto’s in zijn klasse. De buitenkant is van carbon en heeft een strak design. Het interieur is van gerecycled plastic. De accu is perfect gepositioneerd op de bodem waardoor hij uiterst prettig op de weg ligt.”
“Het elektrisch rijden bevalt me prima. Ik vind het leuk om te experimenteren en te ontdekken tegen welke uitdagingen je aanloopt met zo’n auto. Je moet anders denken als je elektrisch rijdt, want er zijn nog veel punten waaraan gewerkt moet worden. Zo kun je nooit 100 procent van de beloofde kilometers rijden op een volle batterij. Je moet op ongeveer 60 procent rekenen. Dat betekent voor mijn auto dat ik ongeveer 200 kilometer met een volle batterij rijd. Ik dien er dus rekening mee te houden dat overal waar ik naar toe ga een oplaadpaal in de buurt is. Dat is de ene keer moeilijk, de andere keer makkelijk. Je hebt speciale apps die laten zien waar zich een laadpaal bevindt. Daarop zie je ook of de paal bezet is of niet. Helaas is deze app niet altijd even betrouwbaar en is een paal wel bezet of niet te vinden. Dan wordt het verder zoeken en te laat op je afspraak komen. Dat is soms wel lastig.”
“Mijn auto heeft een capaciteit van 33kWh. Dat betekent dat het bij een normale laadpaal ongeveer drie uur duurt voordat mijn batterij opgeladen is. Via het stopcontact thuis duurt het ongeveer tien uur. Het laden aan openbare laadpalen is nog duidelijk pionieren. In principe is het niet verplicht je auto direct weg te halen wanneer hij volgeladen is. Dit zou ook zeer onpraktisch zijn, maar het is wel zo sympathiek altijd je best te doen zo snel als mogelijk je auto te verplaatsen en de aansluiting van de laadpaal vrij te maken. Het zou prettig zijn wanneer er een oplossing bedacht wordt, zodat de aansluiting met de paal doorgegeven kan worden aan een volgende elektrische rijder, zonder de auto’s te moeten verplaatsen.”
Voordelen aan elektrisch rijden zijn er volgens Remco genoeg. “Zoals ik al zei, de accu ligt op de bodem van de auto. Daardoor zit je vrij hoog, wat een goed zicht geeft. Het rijdt comfortabel en is heel stil. Daarnaast is hij snel, maar je kunt ook makkelijk 1 km per uur rijden. Dat is ideaal in de file. Elektrisch rijden is one pedal driving. Met andere woorden; je gebruikt je rempedaal bijna nooit. Door je voet van het “gas” te halen staat de auto vrij snel stil, omdat de energie van het remmen dan wordt geregenereerd. Dat is wel even wennen.”
“De eerste vraag die de meeste mensen stellen als ik vertel dat ik elektrisch rijd is natuurlijk hoe ver ik met een volle batterij kom. Het antwoord daarop is moeilijk, want dat hangt volledig af van je rijstijl, de buitentemperatuur en de wegcondities. Er zitten in mijn auto drie standen. De comfort stand, hiermee kun je lekker sportief rijden en als je wilt de verwarming of airco aanzetten. Dan is er de ecostand. Op deze stand geeft de auto aanwijzingen. Bijvoorbeeld: ‘Hey Remco, moet je per se 130 kilometer per uur op de snelweg rijden? Als je langzamer rijdt scheelt dat een hoop energie.’ En als je optrekt heeft hij dan minder power. Als laatste heb je de eco plus stand. In deze stand schakelt de computer alle comfort uit. Dus geen airco of verwarming en kun je niet harder dan 90 kilometer per uur rijden. Maar dan rijd je in de zomer wel 300 kilometer met een volle batterij.”