Karel Franken, directeur, eigenaar én naamgever van bureau FRANKEN wil in zijn werk worden uitgedaagd. Bovendien vindt hij het heerlijk om te zien hoe het leven in elkaar zit en wil graag weten hoe de dingen werken. De onderwijzerszoon, geboren in 1966, is vooral geïnteresseerd in de culturele, systematische en technische kant van de maatschappij. “Ik houd van analyseren. Ons bureau heeft dat dan ook als belangrijkste competentie.”
‘Wij wijzen u de weg’ is de slogan van bureau FRANKEN. “Bij bouw- of huisvestingsopgaven gaat het altijd om de juiste analyse. Wat vinden mensen en de verschillende overheden die erbij betrokken zijn belangrijk? Wij zorgen ervoor dat de dingen die ingewikkeld lijken door de juiste analyse eenvoudig worden. Wij wijzen de weg.”
Samen met Theo Timmers positioneert Franken de verschillende projecten. “Ook de innovatie binnen het bedrijf is belangrijk. Hoe pak je de dingen aan? Hoe zit het in elkaar? Je moet constant aan de bak om te kijken wat je er zelf van vindt. Daar blijf je als mens scherp van.”
Meestal werkt bureau FRANKEN aan twintig tot dertig projecten tegelijkertijd. “Het liefst doen we bijzondere projecten waarmee we ook dito mensen aantrekken. Ik wil uitgedaagd worden om te zien hoe je complexiteit vereenvoudigt. Daardoor creëer je een interessante werkomgeving waarin mensen zich kunnen ontwikkelen. Op die manier word je een specialist in een brede bouwsector waar veel concurrentie is.”
Gecompliceerde projecten gaat bureau FRANKEN niet uit de weg. “Ons werk is bouwtechnisch uitdagend, zoals een ingewikkelde restauratie, complexe akoestiek of constructie. Steeds vraag je je af hoe je het binnen het budget en de regels kunt realiseren. Iets dat intrinsiek onmogelijk lijkt, lossen wij op. We komen er vaak in terecht. Het is erg leuk wanneer een opdrachtgever ons belt, omdat hij weet dat bureau FRANKEN het op kan lossen.”
Voordat Karel Franken zijn bureau startte, werkte hij bij Hurks, een grote bouwonderneming in Eindhoven. “Ik vond het bouwvak hartstikke leuk, maar wilde meer objectiviteit. Van de aannemerskant had ik alleen te maken met ‘hoe maak je iets’. Ik had weinig invloed op het ontwerp en op de vraag ‘hoe kom je tot het juiste programma met de juiste budgetten’. Een bredere rol en onafhankelijker zijn was iets waar ik naar streefde.”
Uiteindelijk stapte Karel in 1999 naar de Kamer van Koophandel. “Het moeilijkste om voor mezelf te beginnen was weggaan bij Hurks. Ik was daar op geen enkele manier ontevreden.”
Van meet af aan ging het bureau FRANKEN voor de wind. “Na een jaar had ik al twee mensen in dienst. Vijf jaar later waren we met zevenen. De laatste acht jaar werken hier tussen de tien en twintig mensen.”
Het leukste aan directeur-eigenaar zijn vindt Franken, dat hij elke dag wordt uitgedaagd om de richting van het bedrijf te bepalen. “Daardoor ontstaat er ook trots. Ik zie de ontwikkeling. Het is fijn om een leider te zijn en ervoor te zorgen dat het bedrijf gezond en fris blijft. Als er dingen verkeerd gaan, kan ik er alleen degene op aanspreken die ik ’s morgens in de ogen kijk als ik mijn tanden poets.”
Karel houdt ontzettend van zijn vak. “Er komen veel interessante combinaties voorbij. Er zijn veel partijen betrokken bij de verschillende projecten. Toch komen we er meestal samen uit. Onafhankelijkheid en oprechte betrokkenheid zijn de kernkwaliteiten die men bij ons ervaart.”
In zijn vrije tijd maakt hij graag muziek. “Ik speel het meest op piano, viool, contrabas en accordeon. Ook houd ik erg van de natuur. Om in te wandelen, maar ook mijn eigen achtertuin. We heb een grote tuin waar we groenten verbouwen, maar waar ook ganzen en schapen rondlopen. But most of all houd ik van Dorien met wie ik ondertussen meer dan 25 jaar getrouwd ben en van onze drie kinderen.”