De transformatie van historisch rijksmonument Mariënhage door DELA tot eigentijdse plek voor ontmoeting, verbinding en verdieping, spreekt tot de verbeelding. Dat bleek tijdens de Open Monumentendag van 9 september: zo’n 1.500 bezoekers namen een kijkje. Met name de recent ontdekte laatmiddeleeuwse muur trok veel belangstellenden, maar ook de rest van het bijzondere complex mocht op veel interesse rekenen. Ook nieuwsgierig naar heden, verleden en toekomst van Mariënhage? Met de gelijknamige app is een virtuele reis door het rijk monumentale complex binnen handbereik.
De middeleeuwse muur, die de week voor de Open Monumentendag werd bloot gelegd, is een overblijfsel van het klooster dat rond 1430 werd gebouwd en waar veel kloosterlingen zich vestigden. Tot de Tachtigjarige Oorlog uitbreekt en Staatse troepen het klooster in 1581 verwoesten. De kloosterlingen ontvluchten Eindhoven en eeuwenlang verandert het gehavende complex van functie. Tot in 1890 de Augustijnen een klooster stichten en uitbreiden met onder meer de bouw van de Paterskerk en het Augustinianum. Hierbij verdwijnt de oude kerkmuur omstreeks 1916 volledig uit het zicht.
In 2017 was een klein deel van de middeleeuwse muur al zichtbaar geworden tijdens werkzaamheden, dat vergrootte de hoop op meer muurdelen. En terecht, zoals nu blijkt. De muur van bijna 25 meter bevindt zich op de bovenverdieping van de voormalige schoolvleugel die wordt omgebouwd tot hotel. Na de vondst van deze historische resten is het ontwerp aangepast en blijft de muur blijvend zichtbaar in de hotelgang.
Mariënhage is blijvend boeiend, dat mag wel geconcludeerd worden. De door bureau FRANKEN ontwikkelde app Mariënhage beantwoordt aan deze brede interesse. Met deze app wandelt u virtueel door de oorspronkelijke rijksmonumentale gebouwen van het complex. In 360 graden, met een smartphone en/of Virtual Reality-bril, zo vanachter je bureau of in de luie stoel. Beweeg het puntje op het scherm naar de cirkel en treedt binnen in de Paterskerk van voor de verbouwing. Laat uw blik gaan van het altaar naar de – in realiteit inmiddels verdwenen – kerkbanken of verbindt de punt met het foto-icoontje om details van het zijaltaar beter te bekijken.
“Dit is nog maar de pioniersfase. Er zijn nog zoveel mogelijkheden die we kunnen toevoegen”, belooft projectmanager, architect en mede-appontwikkelaar Remco Mulder van bureau FRANKEN. Voor Mulder is de toegevoegde waarde van de app overduidelijk. “Met diederendirrix architecten werkte ik aan de herbestemming van veel oude gebouwen en monumenten zoals Mariënhage. Bij dit soort projecten blijkt het van groot belang de bestaande situatie vóór transformatie goed te documenteren. Dat gebeurde voorheen met boekwerken van hardcopy’s en dat is niet altijd even toegankelijk; je moet maar net dat boek binnen handbereik hebben. Nieuwe media zoals apps bieden veel meer vrijheid en zijn bovendien veel toegankelijker. Vanuit de basis die er nu ligt kunnen we steeds een stapje verder ontwikkelen.”
In erfgoed geïnteresseerde personen kunnen via de app het meest recente verleden van Mariënhage bezoeken. Maar Mulder ziet veel meer toepassingen. “In de app bezoek je nu Mariënhage van vlak voor de metamorfose. Daar kunnen we straks verleden en toekomst aan toevoegen, zodat je echt kunt tijdreizen. Ook tijdens de bouw komt de app van pas. Deeladviseurs die de locatie willen bezoeken gun je zo vooraf een virtueel kijkje zodat ze op afstand een goed beeld kunnen vormen. Dat werkt een stuk efficiënter. Of denk aan het ceremoniehuis waarin de Paterskerk verandert. Hier wordt straks getrouwd, maar ook gerouwd en elke ceremonie vraagt om een eigen decor. Met de app kunnen potentiële huurders van afstand in 360 graden bekijken hoe dat er tijdens een vergelijkbare dienst uitziet. En wat te denken van het congreshotel die gasten een virtuele wandeling aanbiedt? Ook een mooie invulling.” Kortom, op alle manieren creëert dit tijdsdocument in blijvende ontwikkeling mooie mogelijkheden en verrassende verbindingen. En dat past perfect bij het idee achter DOMUSDELA, zoals het gebouwensemble van Mariënhage naam heeft gekregen.
De virtuele wandeling is ook online te maken, dus zonder app, door op onderstaand plaatje te klikken.