U wilt een mooi project ontwikkelen op een prachtige locatie. Maar is dit eigenlijk wel haalbaar? Nathalie Snels is projectcoördinator en stedenbouwkundig ontwerper bij bureau FRANKEN. In dit artikel legt ze uit hoe een haalbaarheidsonderzoek verloopt en wat er allemaal onderzocht wordt.
Meestal hebben opdrachtgevers al een bepaald idee voor hun bouwproject in hun hoofd voordat ze aankloppen bij bureau FRANKEN, vertelt Nathalie: “Wij kunnen onderzoeken hoe haalbaar dat idee daadwerkelijk is. Daarbij kijken we naar alle zaken op planologisch, ruimtelijk, juridisch en financieel gebied. Maar het komt ook voor dat opdrachtgevers alleen nog maar een richting kunnen benoemen, waarbij wij in het haalbaarheidsonderzoek inventariseren wat verschillende invullingen in de praktijk zouden betekenen. Ook deelonderzoeken voeren we uit, zoals puur over de locatie.”
Bij elk totaalproject waarbij bureau FRANKEN betrokken is, is een haalbaarheidsonderzoek één van de eerste stappen. Nathalie: “Daarbij duiken we in de geldende bestemmingsplannen en vergunningen, we maken een voorstel voor het programma van eisen en wensen en doen een budgetraming. Op basis van een schetsontwerp kan de financiële haalbaarheid worden onderzocht. Maar ook het verwachte rendement op de investering, de ROI, onderzoeken we. Daarbij schatten we in wat de mogelijke verhuur- of verkoopopbrengsten zijn. Daarnaast willen onze opdrachtgevers graag weten wanneer de plannen kunnen worden gerealiseerd en de werkzaamheden worden opgeleverd. Daarom zetten we een planning op waarin zowel het ontwerptraject als het bouwtraject wordt weergegeven. Ook proceduretijd voor bijvoorbeeld de wijziging van een bestemmingsplan nemen we daarbij mee.”
Een voorbeeld van een project waarvoor bureau FRANKEN een haalbaarheidsonderzoek heeft uitgevoerd, is Baronie van Cranendonck. Nathalie: “In de beginfase zijn we aangehaakt om de gebiedsvisie mede op te stellen. Samen met de initiatiefnemers wilden we hier een haalbaar plan van maken, waarbij de toekomstige functie van meerdere panden centraal stond, meteen andere indeling en ander gebruik van de ruimte.” Een ander project in dit verband is Paleis Tilburg. Daar richtte het haalbaarheidsonderzoek zich vooral op het verbeteren van de toegankelijkheid, met name voor mindervaliden, het verbeteren van faciliteiten zoals toiletten en pantry’s, het aanbrengen van digitale voorzieningen en het restaureren van het Art Deco-interieur.
Wilt u eens met Nathalie Snels praten over de haalbaarheid van uw project? Neem dan contact op.