Stadhuis van Maastricht

Het stadhuis van Maastricht op de Markt is een van de belangrijkste rijksmonumenten van Nederland. De ziel van het stadhuis, uit het derde kwart van de 17e eeuw, is vastgelegd in de architectuur van het Hollands Classicisme, via een regime van orde, maat en symmetrie. Bewust kijkend naar het stadhuis van Amsterdam en met een Palladiaanse genialiteit heeft de oorspronkelijke architect Pieter Post “een seer magnifick Stadthuys” ontworpen.

Projectmanagement

In opdracht van de gemeente Maastricht is in het stadhuis een restauratie, op basis van de plannen van architect Maarten Fritz, uitgevoerd door Koninklijke Woudenberg en Breman Installatiegroep. Voor de projectleiding, namens de gemeente, is bureau FRANKEN ingeschakeld. De start van het werk was op 1 april 2016 en het gebouw is weer in gebruik genomen op 1 mei 2017. De werkzaamheden zijn binnen de planning en binnen het budget afgerond. De kern van de werkzaamheden betrof het herstel van de balkkoppen van de 17e -eeuwse moer- en kinderbinten constructie. Hierbij moesten de monumentale stucwerkplafonds aan de onderzijde gespaard worden en de monumentale parketvloeren na afloop weer in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Verder is de stucwerk afwerking van de gewelfde ruimten langs de gevels op de begane grond vervangen.

Duurzaamheid

Al het bestaande enkele glas in de gevelkozijnen is vervangen door een dubbele beglazing met zonwerende coating en alle installaties zijn vervangen. Gaandeweg het project is bovendien besloten om de gasgestookte cv-ketels te verwijderen en het gebouw aan te sluiten op stadsverwarming. Daarnaast werden alle lampen vervangen door LED-verlichting. Daardoor heeft het gebouw een belangrijke verbetering in duurzaamheid ondergaan. In het kader van de klimaat neutrale doelstelling wil de gemeente Maastricht namelijk het goede voorbeeld geven.

Engineering

Een dergelijk complexe restauratie vergt maximale inzet, flink wat creativiteit en optimale samenwerking van het complete team. Met respect voor het monument zijn de installaties op een haast onzichtbare wijze vervlochten met het gebouw. In een monument mag en kan men immers niets zomaar wegpakken zonder overleg. Er zijn intelligente trucs uit de kast gehaald om bepaalde aspecten te realiseren. Zo moesten de kanalen van de luchtinstallatie op zolder bijvoorbeeld geheel doorlopen naar de eerste verdieping. Zomaar een gat in een monumentaal plafond of vloer boren kan natuurlijk niet. Daarom is er gebruik gemaakt van de oude openhaard kanalen. Helaas was dat niet overal mogelijk. De architect heeft daarom in de oude raadzaal een mooie tussenwand getekend, waar de kanalen doorheen konden lopen. Een oude foto bracht hem op het idee. Dit was geen probleem, omdat die scheiding er ooit al was. Zo zijn in het hele stadhuis alle nieuwe kanalen, roosters, kabels, installaties en pijpen vakkundig weggewerkt. Een prestatie waar iedereen trots op kan zijn.

Rol bureau FRANKEN

  • Projectmanagement

Tijdlijn

Opdracht – maart 2016
Oplevering – april 2017

Omvang – € 6,8 miljoen

Leave a Reply