Josephus H.A. Bedaux ontwerpt in 1963 in opdracht van Rijksgebouwendienst het kantongerecht in Tilburg. Omdat het gebouw vanaf alle zijden goed zichtbaar is, creëert Bedaux een alzijdig ontwerp. Het kantongerecht is een vierkant bouwvolume van drie bouwlagen onder een plat dak. In het vierkante volume is ruimte uitgespaard als binnenhof. Bedaux geeft elke gevel een eigen karakter waardoor het gebouw vanaf alle kanten een gevarieerd en interessant gevelbeeld oplevert. Gesloten gevelvlakken van natuursteen en metselwerk wisselen af met glazen puien.

In 2007 vindt een renovatie van het gemeentelijk monument en zijn (klimaat)installaties plaats, wordt de indeling gedeeltelijk gewijzigd, en de interne veiligheid binnen het gebouw aangepakt. Hierdoor kan het gebouw weer functioneren volgens de hedendaagse gebruikseisen en dit zonder aantasting van esthetische kwaliteit en detaillering van het gebouw. Franken renovatie- en onderhoudsadvies heeft, in samenwerking met architectenbureau Bedaux de Brouwer, de directievoering  gevoerd en heeft tevens het toezicht gehouden. De grootste uitdaging voor de uitvoerende partijen was dat tijdens de renovatie het primaire proces, waaronder de rechtszittingen, doorgang moesten vinden.

  • OPDRACHT: 2007
  • OPLEVERING: 2007
  • OMVANG:

Onze werkzaamheden:
Bouwmanagement

Leave a Reply