Het gaat hier om de geschiedenis van de streek en om kunst. De opdracht voor bureau FRANKEN speelt zich dan ook af binnen het werkveld Cultureel.
In 1595 zijn in totaal 25 vrouwen omgekomen wegens hekserij in de Peelregio. De vervolging startte in Cranendonck en ging toen middels beschuldigingen van het ene naar het andere dorp rondom de Strabrechtse Heide. Om dit verhaal weer een plek te geven in de regionale geschiedenis (letterlijk en figuurlijk), worden herdenkingsplaatsen ingericht in de betrokken gemeenten in de vorm van een kunstwerk of ruimtelijk baken dat het specifieke verhaal van de terechtstellingen per locatie vertelt. Deze plekken worden verbonden door een route. Voor het projectmanagement schakelde men bureau FRANKEN in.
Het gaat hier om de geschiedenis van de streek en om kunst. De opdracht voor bureau FRANKEN speelt zich dan ook af binnen het werkveld Cultureel.
We hebben hier projectmanagement als dienst geleverd.
De kunstzinnige herdenkingsplekken worden verbonden door een route. In werkateliers wordt samengewerkt door onder andere kunstenaars, bewoners en lokale verenigingen om tot ontwerpen te komen voor de kunstobjecten en route. Aan bureau FRANKEN de taak om dit allemaal gestructureerd in goede banen te leiden.
De opstart van dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant en door advies van Kunstloc Brabant. Zie www. kunstlocbrabant.nl/financiering.
In deze eerste fase van het project was onze rol met name:
Het project loopt nog. In de lente van 2025 zal de route operationeel zijn.
Wij werkten tijdens dit project samen met:
bureau FRANKEN heeft een Instagram-account aangemaakt waar wij updates over bijeenkomsten en het verloop van het proces plaatsen. Ga HIER naar het Instagram-account.
Tegenwoordig wordt er steeds meer naar particulieren en projectontwikkelaars als hoeders van cultureel erfgoed gekeken. De aanleiding voor bureau FRANKEN om hiermee aan de slag te gaan is het Verdrag van Faro dat binnenkort geratificeerd zal worden in Nederland. Dit verdrag benadrukt de maatschappelijke en verbindende waarde van erfgoed en het belang van deelname door de samenleving. Dragende gemeenschappen zorgen voor continuïteit van het erfgoed. bureau FRANKEN is bezig met dit gedachtegoed toepassen in meerdere projecten door een werkwijze te creëren waarmee de omgeving/gemeenschappen worden betrokken in (erfgoed)projecten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed volgt de Heksenroute met belangstelling.
Onze mensen hadden de volgende taken binnen het project:
Foto’s: bureau FRANKEN
De Roodloop is de nieuwe sportaccommodatie van de gemeente Hilvarenbeek. bureau FRANKEN is tijdens de bouw verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole. Lees hier alle ins en outs van dit project.
Bekijk het volledige project