De BunkerToren

Bovenop de monumentale Bunker aan de Kennedylaan in Eindhoven komt een 100 meter hoge woontoren: de BunkerToren. De basis van de toren bestaat uit het voormalige studentencentrum De Bunker en krijgt een geheel nieuwe bestemming en inrichting. Bureau FRANKEN is gevraagd het projectmanagement te verzorgen voor de nieuwe eigenaar en gebruiker GoodHabitz, het Eindhovense online trainingen bedrijf.

Brutalisme

De Bunker is de naam van het voormalige studentencentrum in Eindhoven. Het markante gebouw is een mooi voorbeeld van het Brutalisme in Nederland; in 1969 opgetrokken uit beton naar ontwerp van architect Hugh Maaskant. Het studentencentrum aan de John F. Kennedylaan, tegenover het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven, ziet er ook echt uit als een bunker.

Studentenbolwerk

Onder Eindhovense studenten is de Bunker een begrip. Dit was immers het gebouw waar de drie grote studentenverenigingen gevestigd waren en verder de mensa, het studentencafé de AOR, het reductiebureau en andere ondersteunende functies. Het oorspronkelijke gebouw van 4.000m2 is minder geschikt om woningen van te maken en krijgt daarom een bedrijfsfunctie, waar GoodHabitz een multifunctionele invulling aan geeft. De toren, met 210 huur- en koopappartementen, wordt met circa 100 meter uiteindelijk 32 verdiepingen hoog.

GoodHabitz online trainingen

Het Eindhovense bedrijf GoodHabitz geeft de onderbouw van de BunkerToren een bijzonder nieuw leven met een combinatie van opnamestudio’s, kantoren en horeca. GoodHabitz is begonnen in Eindhoven, maar heeft inmiddels vestigingen in tien Europese landen. Met zo’n 200 medewerkers, waarvan 110 in Eindhoven, bedient het snel groeiende bedrijf een miljoen cursisten. In de BunkerToren houdt GoodHabitz dan ook rekening met voldoende doorgroeimogelijkheden.

Integrale projectbegeleiding

Bij aankoop van de Bunker heeft Bureau FRANKEN een vlekkenplan gemaakt om de haalbaarheid te toetsen en de kansen van een nieuwe invulling te onderzoeken. Onder begeleiding van FRANKEN werkt de architect dit plan uit tot een interieurontwerp. Daarnaast begeleiden wij ook de restauratie van het casco van het monumentale pand. FRANKEN coördineert en begeleid de herbestemming, inclusief de duurzame vernieuwing van alle installaties en verbetering van de energieprestaties.

Rond de zomer van 2022 wil GoodHabitz verhuizen en worden de online trainingen vanuit de Bunker gegeven.

Leave a Reply