Het project omvat de transformatie van het rijksmonumentale gedeelte van de Brabanthallen; de voormalige veemarkthallen met aangrenzend kantoorgebouw “1931”.
De veemarkthallen zijn in 1930 gebouwd en het was destijds een van de grootste veemarkten van Europa. Door de MKZ crisis is de verhandeling van vee sterk veranderd en moest gezocht worden naar een nieuwe bestemming. In februari 2003 heeft de gemeenteraad van ’s Hertogenbosch de ontwikkelingsvisie Brabanthallen vastgesteld. In 2009 is gestart met de transformatie van de Rijksmonumentale veemarkthallen tot een nieuw congres- en vergadercentrum: 1931 Congrescentrum Brabanthallen.
De transformatie is gerealiseerd in een PPS constructie tussen exploitant Libéma en de gemeente ’s-Hertogenbosch, verenigd in de Maatschappij ter Exploitatie van Industriegebouwen (NV MEI). In samenwerking met Nebest Bouwadvies hebben wij in de uitvoeringsfase toezicht gehouden op de bouwkundige werkzaamheden. Verder zijn wij in de nazorgfase intensief betrokken geweest bij het opstarten van de ingebruikname van het complex.
De installatietechniek is geheel buiten het zicht ondergebracht en is ondergronds flexibel aanpasbaar en uitbreidbaar zonder dat daarvoor grote ingrepen gedaan hoeven te worden. De complete vloeren van de beurshallen zijn hiervoor vervangen en voorzien van een persoonstoegankelijk tunnelsysteem. Aansluitpunten kunnen op elke plek op de beursvloer worden gerealiseerd, wat zorgt voor een uiterst flexibele indeelbaarheid.
Technische voorzieningen zijn zoveel mogelijk geïntegreerd. Zo zijn de isolatie, akoestische voorzieningen en het sprinklersysteem alle ondergebracht in één, relatief dun dakpakket. Oorspronkelijke elementen zijn zo efficiënt mogelijk gebruikt en oorspronkelijke karakteristieken zoveel mogelijk in ere hersteld. Zo zijn in het restaurant de oorspronkelijke glas-in-lood ruiten teruggeplaatst en is het verlaagde plafond in de koepel verwijderd om karakteristieke dakspanten weer volledig in het zicht brengen.
Ontwerpend architect: CEPEZED uit Delft
Uitwerkend architect: Croonen & van Soest uit ‘s-Hertogenbosch
Toezicht