Expertise

Wat is het verschil tussen restauratie en renovatie?

Wat is het verschil tussen restauratie en renovatie? 

Barbara Bonfrer is projectmanager en restauratie-expert bij bureau FRANKEN. Zij is dan ook dé aangewezen persoon om het verschil tussen restauratie en renovatie uit te leggen. Dat doet ze in dit artikel. 

Restauratie gaat over cultuurhistorische waarde 

De meest algemene definitie van restauratie is een gebouw terugbrengen naar een eerdere toestand, begint Barbara: “Maar dat kan elke toestand zijn, dus technisch gezien zou je ook je huis uit 2001 kunnen restaureren als je er tussendoor een dakkapel op hebt geplaatst en die haal je weer weg. In de praktijk hebben we het bij restauratie vrijwel altijd over herstelwerkzaamheden aan monumenten of gebouwen met een cultuurhistorische waarde. Restaureren gaat verder dan normaal onderhoud. 

Renovatie is eigenlijk verbetering 

Wanneer een gebouw gerenoveerd wordt, gebeurt er iets heel anders, legt Barbara uit: “Dan doe je ingrepen in een gebouw om het te laten voldoen aan de eisen van de huidige tijd. Dat is dus geen onderhoud om het in de oorspronkelijke staat te houden. Je maakt er juist iets van dat duurzamer, veiliger, bruikbaarder of toegankelijker is dan voorheen. Het dak isoleren, betere kozijnen plaatsen, een lift plaatsen in een oud gebouw met alleen maar trappen: renoveren kan op allerlei manieren. In een begroting en/of haalbaarheidsonderzoek berekenen wij hoe rendabel de gewenste renovatie is. 

Extra duurzaamheid en comfort 

Bureau FRANKEN is zeer ervaren in zowel restauratie als renovatie. Zuivere restauratie komt zelden voor. Vaak zien we bij monumentale projecten een combinatie van beiden. Barbara: “Bij het project DOMUSDELA lag het accent bij de kerk en kapel meer op restauratie, bij andere bouwdelen van het complex ging het meer om transformatieHet project De Ploeg draaide vooral om restauratie van het pand, waarbij tegelijkertijd herbestemming plaatsvond. Daarnaast werken we veel voor woningcorporaties, waarbij dakisolatie en glasvervanging vaak heel belangrijk zijn om de woningen te renoveren. Verduurzaming en meer comfort voor bewoners zijn dan meestal de aanleiding voor renovatie. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.