Meerwerk kan een flinke kostenpost zijn bij uw project. Dit wilt u dus zoveel mogelijk voorkomen. Marcel Fiers is projectmanager bij bureau FRANKEN. In dit artikel geeft hij drie concrete tips l hoe meerwerk te minimaliseren is.
Er is in de praktijk veel spraakverwarring over meer- en minderwerk. Officieel wordt hiermee bedoeld alle afwijkingen op de opdracht, in de zin van onvoorziene zaken en omissies in de bestekstukken die recht geven op verrekening volgens de UAV. Maar vaak worden er ook afwijkingen op de oorspronkelijke uitvraag mee aangeduid, bijvoorbeeld door wijziging van de plannen. Dit is geen meerwerk maar ‘extra werk’. Dit valt niet onder de oorspronkelijke opdracht en dus ook niet onder het budget. Voor deze wijzigingen moet extra budget worden vrijgemaakt of compenserende bezuinigingen gezocht worden. Hoe verder je in het bouwproces bent, des te minder mogelijkheden om bezuinigingen te vinden. Daarom gaat dit in praktijk vaak ten koste van de post onvoorzien, die bedoeld was voor het meer- en minderwerk. Het is van belang deze soorten kostenposten goed te scheiden, gezien het verschil in oorzaak en nodige financiering. Goede registratie geeft ook de opdrachtgever duidelijkheid en voorkomt eventuele irritaties.
Bij elke vraag aan adviseurs en andere bouwpartners moeten de uitgangspunten zo compleet mogelijk zijn. Controleer de startdocumenten dan ook uitgebreid op onvolkomenheden. Zo weet je zeker dat alles compleet wordt meegenomen met alle nodige adviezen. Zodra er iets ontbreekt, ontstaat een kans op meerwerk. Kostenbeheersing begint dus in een zo vroeg mogelijk stadium van een project. De kennis, ervaring en focus van bureau FRANKEN komt hierbij goed van pas.
Het bestek moet voldoen aan de UAV (Uniforme Administratieve Voorwaarden). Hierin staat namelijk vastgelegd hoe de betrokken partijen om moeten gaan met eventueel meerwerk. Dit biedt helderheid. In principe dient meerwerk altijd eerst door de aannemer gesignaleerd te worden en is altijd goedkeuring van de opdrachtgever nodig voordat dit wordt uitgevoerd. In onze rol als procesbegeleider houden wij overigens dezelfde regel aan voor minderwerk: zodra een opdrachtgever aangeeft dat een bepaald werk in het bestek niet meer uitgevoerd hoeft te worden, dan moet daar vooraf wel over gecommuniceerd worden met de aannemer. Voor kosten en moeite die hiervoor al gedaan zijn mag een vergoeding worden gevraagd.
Hoewel de aannemer een waarschuwingsplicht heeft als hij fouten in de bestekstukken constateert, zien we vaak dat dit wordt aangegrepen om meerwerk te claimen. Goede controle van het bestek is dus belangrijk, met name de integratie van diverse disciplines bij het ontwerp. Ruim daar tijd voor in. Haast is een risicofactor, waardoor gebreken in de bestekstukken over het hoofd worden gezien.
Aan het begin van een project maken we een zo compleet mogelijk overzicht van eisen en wensen waarop het ontwerp wordt gebaseerd. Vervolgens worden op basis van dit Programma van Eisen en het bijbehorende ontwerp de bestekstukken opgemaakt. Het is daarbij van belang dat voor iedereen duidelijk is dat eventuele wijzigingen gedurende het project duidelijk worden gecommuniceerd. Dit geldt zowel voor de opdrachtgever als voor de gebruiker. Onuitgesproken wensen of eisen zorgen namelijk altijd voor extra werk. Door een goed kwaliteitsbeheer is het prima mogelijk veranderende plannen en wijzigingen te beperken en tegelijkertijd voortschrijdend inzicht te beantwoorden.
Mogelijke oorzaken voor teveel wijzigingen tijdens het project zijn:
Wilt u eens met Marcel Fiers praten over het voorkomen van meerwerk bij uw project? Neem dan contact op.