Expertise

Denkt een architect ook mee over duurzaamheid?

Denkt een architect ook mee over duurzaamheid?

Remco Mulder is architect bij bureau FRANKEN en ziet het als een uitdaging om duurzaamheid een plaats te geven bij nieuwbouw, verbouw en renovatie. Daarover vertelt hij in dit artikel.

Meer dan alleen voldoen aan de normen

Sommige architecten die veel werken voor projectontwikkelaars en woningbouwers, gaan ongemerkt mee in een pragmatische denkwijze van hun opdrachtgevers, vertelt Remco: “Dan gaat het vooral om de energieprestatienormen halen, waaraan een nieuwbouwwoning moet voldoen, tegen zo laag mogelijke kosten. Daarbij kun je voorbij gaan aan de vraag of het ook daadwerkelijk een duurzame oplossing is. Bij bureau FRANKEN denken we ook altijd integraal na over duurzaamheid voor de langere termijn. Zo is een warmte-koudeopslag (WKO) een behoorlijke investering, maar kan die uiteindelijk juist wel goed renderen. De total cost of ownership (TCO) daarvan is prima.”

Visie voor langere termijn

Niet alleen bureau FRANKEN, maar ook woningcorporaties zijn vaak gedreven als het gaat om duurzame ontwikkeling, vertelt Remco: “Met een duurzaamheidsvisie voor een hele wijk of straat ontwikkelen zij zeer sociaal gedreven. Bij particuliere woningen hebben we gesprekken met de bewoners en die zijn meestal principieel al enthousiast over duurzaamheid. Dat biedt ons vertrouwen de ontwikkeling van nieuwe systemen ook ter sprake te brengen. Duurzaamheid is voor een groot deel vooral vooruitzien.”

Vernieuwing en vergroening tegelijk

Als het om duurzaamheid gaat, is bureau FRANKEN trots op het Waterschapsgebouw in Roermond, vertelt Remco: “Met een verduurzamingsslag optimaliseren we de energieprestatie van het gebouw. We hebben integraal gekeken welke onderdelen van het gebouw vernieuwd moesten worden en daarbij hebben we ingezet op vergroening. Ook over het voorkomen van hittestress hebben we meegedacht, bijvoorbeeld door het buitenterrein opnieuw in te richten. In plaats van harde klinkers willen we een betere ondergrond voor het verwerken van regenwater. Bovendien vangen we ook regenwater op om als sproeiwater te gebruiken voor de beplanting van de nieuwe groene omgeving. Ook de gevels worden van planten voorzien. Zo combineren we duurzaam en comfort met mooi en aantrekkelijk.”

Wilt u eens met Remco Mulder praten over duurzaamheid? Neem dan contact op.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Of heeft u zelf een uitdaging bij uw project? Wij wijzen u graag de weg. Vul het formulier in voor snel en geheel vrijblijvend contact.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.