Bart van Gestel is projectmanager bij bureau FRANKEN. Maar wat is er nu nodig om deze functie goed te kunnen uitoefenen? In dit artikel legt hij uit welke eigenschappen een goede projectmanager bezit.
Eerlijk is eerlijk: je kunt niet zomaar rechtstreeks vanaf je opleiding als projectmanager in de bouw aan de slag gaan. Tenminste, niet bij bureau FRANKEN, vertelt Bart: “Ik heb er jaren over gedaan om projectmanager te worden, omdat je pas een échte generalist kunt zijn als je overzicht hebt over alle losse onderdelen. Maar die moet je dan dus wel eerst hebben ervaren. Je persoonlijke groei zie je terug in de projecten die je draait. Een andere belangrijke skill is een flinke dosis eigenaarschap, maar dat hangt nauw samen met ervaring. Je behartigt de belangen van de opdrachtgever, maar het voelt alsof het van jezelf is.”
Flexibiliteit is ook een belangrijke eigenschap van een projectmanager. Vooral als het gaat om verbouw, vertelt Bart: “Dan heb je immers te maken met een bestaand gebouw met al zijn beperkingen, waar je dan toch een oplossing voor moet vinden. Dat is een behoorlijke uitdaging, want elke vraag is weer net iets anders. Het zijn vaak complexe vraagstukken waar steeds weer een besluit van de opdrachtgever voor nodig is. Bij andere projecten moet je juist weer heel sterk de relatie met de omgeving in de gaten houden. Denk daarbij aan omwonenden, gemeente en andere stakeholders. Het liefst wil je iedereen tot op zekere hoogte bij het project betrekken. Je moet dan ook een echte verbinder zijn. Het is mijn taak als neutrale projectmanager om ieders belang af te wegen en ze samen te laten komen in het plan van aanpak.”
Doordat je te maken hebt met veel verschillende partijen, ben je altijd op zoek naar integrale oplossingen als projectmanager. Bart geeft aan dat je daarom wel creatief moet zijn: “Je moet zorgen dat je iedereen gehoord hebt en daar komt een soort logisch resultaat uit. Ieder gebouw is het resultaat van alle voors en tegens die op tafel zijn gekomen tijdens het proces. Dat is bij theaters bijvoorbeeld belangrijk, zoals de schouwburg Cuijk en de Maaspoort in Venlo. Zeker wanneer er bijvoorbeeld een theaterzaal bijkomt met allerlei nieuwe technieken en het verdienmodel verandert. Voor de mensen die er al 30 jaar werken is dat een flinke stap. Dat moet je als projectmanager aanvoelen en daar een weg in vinden.”
Wilt u eens met Bart van Gestel praten over uw project? Neem dan contact op.