Bent u aan het nadenken over de verlichting in uw nieuw te bouwen gebouw? Marnix Kuling, projectengineer en lichtontwerper bij bureau FRANKEN, geeft in dit artikel vijf tips om een goed lichtplan te maken. Zodat uw nieuwbouw meteen optimaal gebruikmaakt van de voordelen die licht kan bieden.
Elk gebouw is opgedeeld in verschillende ruimtes, die allemaal hun eigen functie hebben. Het is verstandig om dit vooraf in kaart te brengen, zodat het licht kan worden afgestemd op de functie van de ruimte. Denk daarbij niet alleen aan de korte termijn, maar ook aan eventueel toekomstige gebruikers van het gebouw. Een modulaire opbouw van de lichtinstallatie is hierbij aan te raden, zodat er onderdelen bij of af kunnen als dat nodig is.
Werknemers stellen hele andere eisen aan licht dan bijvoorbeeld klanten. Dat is logisch, want licht helpt niet alleen om de ruimte beter te zien, maar zorgt ook voor beleving. Met licht kunt u gevoel en emotie beïnvloeden en de esthetiek mede bepalen. Daarom is het goed om vooraf te weten welke typen gebruikers de ruimte gaan gebruiken en welk licht ze daarbij nodig hebben. Human Centric licht wordt steeds populairder. Dit zijn lichtinstallaties waarbij de mens centraal staat. Dit is te zien aan de bedieningsmogelijkheden, die steeds meer individueel worden in plaats van centraal gestuurd, zoals voorheen.
Niet al het licht hoeft van boven te komen. Creëer ook mogelijkheden met andere type armaturen dan alleen downlights. Hierdoor heeft u zelf meer invloed door de positionering van lichtarmaturen in de ruimte. Geef medewerkers en andere gebruikers de vrijheid om het licht te positioneren en de sfeer te creëren die men prettig vindt. Bij het gebruik van computerschermen is het bijvoorbeeld niet altijd nodig dat de gehele omgeving van een kantoor belicht wordt.
Lichtbronnen zijn in alle ruimtes aanwezig. Daardoor zijn het ideale punten om een stabiel locatienetwerk op te bouwen voor datatransport. Hierdoor kunt u allerlei nieuwe besturingsmogelijkheden en sensortechnieken aan de installatie koppelen, wat kan zorgen voor een toegevoegde waarde. Lichtposities kunnen bijvoorbeeld als oriëntatiepunten gebruikt worden voor locatiebepaling van mensen en goederen in gebouwen. In een beursgebouw kunt u zo bijvoorbeeld precies zien waar verhuurde AV-apparatuur in het gebouw is en live zien als deze zich in het gebouw verplaatst.
Buitenlicht verandert in de loop van de dag continu van kleur en intensiteit. Dit stuurt mede het bioritme van de mens. LED verlichting en nieuwe controlesystemen maken het mogelijk om de kleur en de intensiteit ook binnenshuis aan te passen. Hiermee kunt u de ééntonige en gelijkmatige verlichting in kantoren en andere gebouwen meer dynamisch maken en de beleving van ruimtes prettiger maken. Dit verhoogt het werkplezier in geblindeerde of afgesloten ruimtes waar gewerkt wordt.
Wilt u eens met Marnix Kuling praten over het licht in uw gebouw? Neem dan contact op.