Actueel

Van Robotica naar projectmanagement in de bouw

Van Robotica naar projectmanagement in de bouw

Sinds februari van dit jaar is Jaimy Siebel werkzaam bij bureau FRANKEN. Hij maakte een opmerkelijk carrière switch van de robotica innovatie naar de bouw.

Nieuwe uitdaging

“Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Als oprichter en managing director van fieldlab RoboHouse, een laagdrempelige testlocatie voor bedrijven en overheden om nieuwe robotica technologieën toe te passen, lag mijn focus voornamelijk op het beheren van innovatieprogramma’s en het bevorderen van samenwerkingen tussen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid. Je kunt dan denken aan robots die helpen bij de productie van kaas of het oppakken van bierflesjes. Ik krijg veel energie van het opbouwen en realiseren van ambitieuze ideeën. We zijn het fieldlab begonnen met drie personen en toen ik wegging waren er ruim 20 mensen dagelijks bezig om bedrijven en studenten te helpen met het toepassen van Robots.”

“Ik heb een Architectural Engineering gestudeerd bij de TU Delft. En was zodoende bij RoboHouse ook altijd het aanspreekpunt voor onze faciliteiten en gebouwen. Toen de bouw van ons pand was afgerond en er gesproken werd over mogelijke nieuwbouw op de TU Delft campus, besefte ik dat mijn ware passie bij het bouwen van faciliteiten lag. Het is moeilijk uit te leggen maar gebouwen ‘spreken’ als het ware tot mij.”

“Ik zie aan je neus dat je het wilt”

“Op een gegeven moment dacht ik: ik wil heel graag anderen helpen om hele goede, bijzondere gebouwen en plekken te realiseren. Toen ben ik daar met een aantal mensen uit mijn netwerk over in gesprek gegaan. Bert Dirrix van Diederendirrix zei; als je dat wilt, is er eigenlijk maar één iemand die je dan moet spreken en dat is Karel Franken uit Eindhoven. Ga daar eens een kop koffie mee drinken om te kijken of het bij je past.”

“Het eerst gesprek met Karel verliep heel natuurlijk. Samen met Bart (van Gestel, directeur), die spontaan aanschoof, hadden we een zeer interessant en positief gesprek van twee uur. We spraken onder andere over de waarborging van kwaliteit gedurende het bouwproces en de verbinding met de mensen in een project. Aan het einde van het gesprek zei Karel dat ik maar eens bij bureau FRANKEN moest komen werken. “Ik zie aan je neus dat je het wilt”, zei hij. Ik was geïntrigeerd en voelde meteen dat ik veel kon leren van de professionals bij het bedrijf. Een kans om me verder te ontwikkelen binnen mijn passie voor goede gebouwen!”

Hekel aan slechte gebouwen

“Ik heb gewoon een hekel aan slechte gebouwen en bij bureau FRANKEN zijn meer mensen die dat hebben. Ik ben er stiekem altijd mee bezig. Je waardeert een gebouw of je ergert je eraan. Een goed bouwproces is tegenwoordig zo bepalend of je iets kwalitatiefs kunt neerzetten. Daar kan ik met mijn competenties en ervaring een belangrijke meerwaarde in leveren. Vooral omdat ik veel ervaring heb opgedaan, als gebruiker die een nieuwe faciliteit wilt realiseren. Ik kan me daardoor goed inleven en dat door vertalen naar de realisatie van een project. Waarbij ik altijd probeer stil te staan bij de ziel van het gebouw, wat is haar emotionele meerwaarde?”

Aandacht voor kwaliteit

“Ik koos voor bureau FRANKEN omdat hier heel veel aandacht is voor kwaliteit. Dat merk je in alles. Bijvoorbeeld hoe we de stukken uitwerken en hoe alles mooi beschreven staat. Hier gaat kwaliteit boven alles en op een hele prettige manier. Op dit moment werk ik aan drie projecten. Ik doe een haalbaarheidsstudie voor de provincie Zeeland voor een gezamenlijk Open Depot voor diverse musea. Ondersteun het project van 735 studentenwoningen op de TU/e-campus en doe een haalbaarheidsstudie voor de gemeente Deurne voor een nieuwe beweegvoorziening. Heel afwisselend dus, want bij het eerste project staan we helemaal aan het begin, bij het tweede zijn we echt aan het bouwen en bij het derde loop ik door het hele proces van vergunningen en toetsingen.”

“Ik heb gekozen voor wat mijn hart mij ingaf. Ik denk dat ik goed gekozen heb.”

Wilt u ook eens weten wat Jaimy of een van zijn collega’s voor uw bouwproject kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

ROBO HOUSE | © Verkijk